Domena

Zanimljivim web stranicama do potencijalnih klijenata

Tvrtke koje su tek nedavno došle na tržište, moraju pronaći dobar način za reklamiranje svojih proizvoda ili usluga. Postoje brojni načini na koje se to može napraviti, no danas je internet postao jedan od glavnih medija na kojemu treba bazirati svoje poslovanje i oglašavanje. Svakako jedna od osnovnih metoda je stvaranje vlastite web stranice putem kojem ćete se dobro prezentirati, pokazati čime se točno bavite i što možete ponuditi budućim klijentima. 

Osim što morate izraditi web stranice, kasnije ćete ih i morati negdje postaviti, a za to je potrebna usluga web hostinga, odnosno smještaj web stranica na određenom poslužitelju.

Osnovne informacije o web hostingu

Ako ste novi u svijetu interneta, onda možda niste čuli za uslugu koja se naziva web hosting. Neki je nazivaju još i hosting internetskih stranica, a radi se zapravo o smještaju web stranica na neki poslužitelj. To vam onda omogućava da jednom kada web stranice postavite na poslužitelj, više ne morate brinuti kada će im netko pristupiti i s kojeg mjesta na svijetu. One će uvijek biti dostupne.

Prije samog postavljanja, morat ćete odabrati i domenu. Možete se odlučiti za neku globalnu, no ako uglavnom ciljate na domaće, hrvatsko tržište, onda su Carnet domene svakako najbolji izbor.

Vrste web hostinga

Bez obzira odlučite li se za hrvatski hosting, odnosno za korištenje neke domaće tvrtke ili za neku stranu tvrtku, imat ćete mogućnost odabira između nekoliko različitih vrsta. Tri su najpopularnije:

Uz odabir jedne od ponuđenih vrsta, imat ćete mogućnost i odabira nekog od prilagođenih paketa koji sadrži određene usluge, poput:

  • Količine prometa
  • Količine diskovnog prostora
  • Broja domena koje možete koristiti i dr.

U svakom slučaju, dobro je istražiti ponudu raznih tvrtki te se odlučiti za najbolju opciju, koja sadrži sve ono što vam je potrebno. Jednu od takvih tvrtki koji se izdvaja širokim asortimanom usluga možete pronaći na adresi www.infonet.hr, pa svakako pogledajte što vam sve mogu ponuditi.

Najjeftinije do vlastitog prostora na poslužitelju

Dijeljeni web hosting spada u najjeftiniju vrstu i omogućava vam dobivanje određenog mjesta na nekom poslužitelju. Razlog zašto je ovo najjeftinija vrsta je u tome što dijelite resurse sa svim ostalim korisnicima tog poslužitelja, a ujedno i nemate mogućnost nikakve posebne prilagodbe. To u praksi znači da ako želite instalirati neke posebne aplikacije na svoje mjesto na poslužitelju, to neće biti moguće. 

No, ovo rješenje je i više nego dovoljno za one korisnike koji žele postaviti na internet svoje osobne web stranice i koji ne trebaju neka posebna prilagodljiva rješenja.

Optimalna razina usluge smještaja web stranica

VPS, odnosno virtualni privatni poslužitelj, spada u optimalnu vrstu web hostinga i često ga se može vidjeti u paketima hrvatskog hostinga. U ovom slučaju dobivate virtualni dio na nekom poslužitelju, a to ujedno i znači da ga možete prilagođavati točno onako kako to vama odgovara. Možete i instalirati potrebne programe i slično te na vrlo jednostavan način vršiti administraciju svog računa.

Zbog svega navedenog, VPS web hosting spada u jednu od izrazito popularnih vrsta te nudi odličnu vrijednost za utrošen novac.

Namjenski poslužitelj

Za one koji traže ultimativno rješenje u obliku internetskog hostinga, gotovo sve tvrtke, strane, ali i one koje pružaju hrvatski hosting, nude namjenski poslužitelj. U ovom slučaju dobivate cijeli poslužitelj samo za vaše korištenje te ga možete konfigurirati točno onako kako to vama odgovara. U ovom slučaju ste samo vi odgovorni za njega te nema drugih korisnika koji bi mogli utjecati na njegove performanse.

Domena

Ovo rješenje svakako je preporučljivo za velike poslovne stranice, no imajte na umu da je potrebno i određeno informatičko znanje kako biste sve dobro podesili. Ako ga nemate, uvijek se možete obratiti nekoj tvrtki koja će ga za vas održavati.

Carnet domene za domaće tržište

Za sve one koji se planiraju bazirati na domaće tržište, Carnet domene su najbolji izbor. Zapravo, Carnet domene su hrvatske nacionalne domene i lako su prepoznatljive po ekstenziji hr. Stoga, kada netko vidi naziv neke web stranice s ekstenzijom hr, pretpostavit će da je riječ o hrvatskoj stranici i ako ga je naziv privukao, posjetit će je. A to je upravo ono što želite postići.

Carnet domene dostupne su u dvije varijente: naplatne i besplatne. Besplatne Carnet domene imaju određena pravila pri odabiru naziva i moguće je registrirati samo jednu takvu. S druge strane, naplatne Carnet domene se registriraju gotovo na isti način kao i globalne domene, tj. nema nekih posebnih restrikcija oko odabira naziva. Također, možete ih registrirati neograničen broj na svoje ime ili na ime svoje tvrtke.