Sigurnije web-stranice uz SSL certifikat

Pitati li prosječnog korisnika koji posjećuje neku web-stranicu što mu je na njoj bitno, vjerojatno će odgovoriti da je to sadržaj. Ako je riječ o nekoj web trgovini, onda će mu vjerojatno osim samog asortimana biti vrlo bitna i sigurnost, odnosno mora se osjećati sigurno pri davanju vlastitih osobnih podataka. Jedan od načina za postizanje sigurnosti je SSL certifikat koji se može postaviti na određenu web-stranicu.

On se zapravo veže i uz domene te kada vidite da ga neka stranica posjeduje, možete biti relativno sigurni pri ostavljanju osobnih podataka. Naravno, ništa ne predstavlja 100-tnu sigurnost.

Domene na internetu

Domene na internetu se mogu promatrati kad adrese.

Općenito o domenama

Domene na internetu se mogu promatrati kad adrese. Iza njih se skrivaju adrese određenih web-stranica te korisnici njihovim upisivanjem u internetski preglednik dolaze do njih. Inače, svaka web-stranica se krije iza određene IP adrese, no njihovo upisivanje bi bilo puno kompliciranije te se danas zbog toga koriste internetske domene. Sastoje se od dva dijela koja su odvojena točkom.

Naziv domene

Naziv domene na internetu je u većini slučajeva proizvoljan te ga možete sami odabrati prilikom registracije. Iznimke su neke posebne vrste, poput primjerice hrvatske besplatne nacionalne domene, za koju postoje posebna pravila kojih se treba pridržavati prilikom registracije.

Naziv domene na internetu

Naziv domene na internetu je u većini slučajeva proizvoljan te ga možete sami odabrati prilikom registracije.

Ekstenzija

Domenska ekstenzija su onih zadnjih nekoliko slova koji su od naziva odvojeni točkom. Najviše ima globalnih, od kojih je svakako najpopularnija .COM ekstenzija. Popularnost ima i svoju cijenu te je danas jako teško pronaći slobodan naziv s nekoliko slova uz .COM ekstenziju. Srećom, postoje i brojne druge ekstenzije koje su sve popularnije pa vam to ne bi trebalo predstavljati problem.

Registracija domene

Registracije domene na internetu je postupak kojim ćete zakupiti njezino korištenje na određeni vremenski period. Najčešće je riječ o periodu od godinu dana, nakon čega ju je potrebno obnoviti. O tome svakako treba voditi računa s obzirom da ako to ne učinite, može se dogoditi da će vam domena postati slobodna i netko drugi će je moći registrirati.

Usluge registracije domene možete obaviti putem brojnih tvrtki koje nude tu uslugu. Dostupne su brojne domaće informatičke tvrtke koje to nude, ali možete se odlučiti i za neku stranu tvrtku te cijeli postupak vrlo brzo možete obaviti putem interneta.

Provjera zauzetosti prije registracije

Prvi i osnovni korak je uvijek provjera domene kako bi se utvrdilo je li je netko već prije vas registrirao. Ako je to slučaj, vi nećete moći napraviti registraciju. U tom slučaju, jedino što vam preostaje je da pokušate malo promijeniti naziv ili da se odlučite za neku drugu ekstenziju. Također, ako se iza domene koju želite registrirati trenutno ne nalazi nikakva web-stranica, možete pokušati stupiti u kontakt s vlasnikom te registrirane domene, ako uspijete pronaći podatak o tome tko stoji iza nje. 

Ako to uspijete, možete pokušati s vlasnikom dogovoriti da je od njega otkupite, naravno po nešto višoj cijeni. Imajte na umu da su određeni popularni nazivi domena kroz povijest prodavani za iznimno visoke iznose.

Za poslovanje u Hrvatskoj 

Ako planirate na internet postaviti neke web-stranice putem kojih ćete ponuditi svoje proizvode ili usluge ljudima u Hrvatskoj, onda je najbolja opcija odlučiti se za hrvatsku nacionalnu domenu. Ona je lako uočljiva po ekstenziji .HR, odnosno po kratici države. Dostupna je u dva oblika, kao besplatna i naplatna. Besplatna ima određena ograničenja koja se tiču odabira naziva te je moguća samo jedna po korisniku. S druge strane, naplatna hrvatska domena nema nikakvih ograničenja, možete odabrati naziv koji želite, a ujedno se možete odlučiti i za koliko god komada želite.

Dvije su osnovne prednosti korištenja hrvatske nacionalne domene ako se planirate predstaviti isključivo hrvatskom tržištu:

  • Korisnici će i prije nego kliknu na vašu poveznicu znati da je riječ o hrvatskoj web-stranici
  • Lakše ćete odraditi SEO optimizacija i time bolje rangirati web-stranicu na tražilicama

SL certifikat je način šifriranja podataka koji se šalju između vaših posjetitelja i vaše web-stranice

SSL certifikat dovesti će više posjetitelja

Ako imate web-trgovinu, za domaće ili strano tržište, svako je dobro imati i SSL certifikat na web-stranici. On će odmah u startu vašim posjetiteljima i potencijalnim kupcima dati do znanja da brinete o njihovoj sigurnosti. SSL certifikat je način šifriranja podataka koji se šalju između vaših posjetitelja i vaše web-stranice, odnosno poslužitelja na kojem se one nalaze. To znači da treća osoba, čak i ako presretne taj promet, neće s tim podacima moći ništa s obzirom da će joj nedostajati podaci potrebni za dešifriranje poruka.

SSL certifikat možete ugovoriti putem brojnih tvrtki koje nude razne informatičke usluge, a možete ih ugovoriti i u paketu kada primjerice ugovarate registraciju domene ili hosting web stranica.