SD memorijska kartica nezaobilazan je dodatak

Čuvanje slika, glazbe ili drugih vrsta datoteka na uređajima poput mobilnih telefona ili pak digitalnih kamera sve je veći izazov, bez obzira na to koliko interne memorije u tim uređajima zapravo imate.

Datoteke nekako, kao da se same množe, a prostor za pohranu kao da nestaje sam od sebe. Upravo iz tog razloga, SD memorijske kartice tu su da nas spase od nedostatka prostora na raznim uređajima. Njihova prilagodljivost i male dimenzije čine ih savršenima za korištenje u raznim uređajima ili pak u obliku prijenosne memorije za svaki dan.

Memorijske kartice za razne uređaje

SD memorijska kartica svoj je vrhunac slave dostigla prije nekoliko godina, kada su mobilni telefoni nudili mnogo mogućnosti, ali ne i mnogo internog prostora za pohranu. Ipak, iako se veličina interne memorije u mnogim mobilnim telefonima porasla, SD memorijske kartice za mobitele i dalje su veoma popularan dodatak. Nude jednostavnu i malu prijenosnu memoriju na koju stanu sve vaše slike, glazba i dokumenti, koje lako možete prenositi iz uređaja na uređaj.

Često se koriste i SD memorijske kartice za digitalne kamere i fotoaparate, čija je interna memorija relativno mala. Bavite li se profesionalno fotografiranjem, znate njihovu važnost – osim što ih možete koristiti za back up, nekoliko primjeraka u vašem asortimanu osigurat će da nikada ne morate prestati snimati jer ste popunili sav slobodan prostor.

Spašavanje podataka s memorijske kartice

SD memorijske kartice prije svega su osmišljene da ih koristite u nekom uređaju. Izloženost jakim elektromagnetnim valovima ili pak mehaničkim oštećenjima, vatri, vodi ili kiselinama može dovesti do oštećenja SD memorijske kartice do razine kada podatci na njoj više ne mogu biti čitljivi. S druge strane, problem također može biti i softverski, bilo zbog virusa, nepravilnog korištenja ili pak nekog drugog razloga.

Kada do svojih podataka više ne možete, jedino što vam preostaje je da potražite servis za spašavanje podataka sa SD memorijske kartice u slučaju kvara. Takvi servisi provest će prvo dijagnostiku, da utvrde u čemu je problem te će nakon toga utvrditi mogu li se i u kojem postotku podatci obnoviti. Vrlo je važno da, ako vam je potrebno ta usluga, to prepustite profesionalcima kako biste se zaštitili od dodatne štete.