Raznovrsna ponuda pisača na tržištu

Danas je na tržištu dostupno mnogo vrsta pisača. Ovisno o potrebama korisnika, oni su ugrubo podijeljeni na:

  • Pisače za osobnu/kućnu upotrebu
  • Profesionalne pisače

Ovisno o svojim potrebama, korisnik za sebe bira odgovarajući model. Važno je naglasiti kako su pisači namijenjeni profesionalnoj, uredskoj upotrebi najskuplji te ćete za njih morati izdvojiti i do nekoliko tisuća kuna, dok one za osobnu upotrebu možete pronaći i u cjenovnom rangu koji ne prelazi tisuću kuna.  Osim navedene podjele, pisači se dijele i na iduće tri vrste, s obzirom na način ispisa, odnosno način na koji se boja prenosi na papir:

  • Tintni 
  • Laserski
  • Prijenosni (većinom u računovodstvene svrhe)

Tintni i laserski printer

Kada govorimo o tintnom printeru, on ima spremnik u kojem se nalazi tinta za printer i iz kojeg tijekom printanja izlazi tekućina, odnosno boja putuje prema glavi pisača koji kroz mikro mlaznice izbacuje kapljice boje na papir. U tom postupku glava pisača se pomiče po papiru i istovremeno ga ispunjava stotinama tisuća kapljica boje. Među tintne printere spadaju i prijenosni printeri koji se uglavnom koriste u računovodstvene svrhe. 

Originalni laserski toner

Uvijek je najbolje odlučiti za originalni laserski toner

Laserski pisač ima bubanj pomoću kojeg toplina papir prekriva prahom tonera. Kada govorimo o laserskim printerima, važno je napomenuti kako postoje monokromatski laserski printeri koji koriste jedan uložak, odnosno toner i laserski pisači u boji koji koriste četiri tonera (za svaku boju po jedan). Naravno, uvijek je najbolje odlučiti za originalni laserski toner. Ako su vaše potrebe takve da često ispisujete grafikone, dijagrame ili fotografije, najbolje se odlučiti za laserski printer u boji. Također, kod laserskih printera, u usporedbi s tintnim, ispis je mnogo brži i kvalitetniji.

Problem s mrljanjem boje

Nakon navedenog možemo zaključiti ono što se najčešće i navodi kao zamjerka tintnim printerima, a to je da se oni češće zamrljaju od laserskih. Zato, ukoliko od printera očekujete da nakon ispisa možete preko ispisanog teksta prelaziti markerima, odaberite laserski, kod kojeg ne dolazi do mrljanja boje. Ipak, važno je reći da se navedeno ne događa kod svih tintnih modela jer postoje i oni koji koriste pigmentnu tintu koja se neće zamrljati prilikom prelaska markera po tekstu. 

Nabava tonera 

Osim potrebe (osobnih ili profesionalnih) i cijene, pri izboru pisača vrlo je važno obratiti pozornost i na  cijenu originalnih laserskih tonera. Oni se mogu kupiti u trgovinama elektronske opreme, specijaliziranim trgovinama, ali i na web stranicama tvrtki koje se bave prodajom istih. Cijene mogu varirati pa je najbolje da prije kupnje obavite malo istraživanje i usporedite cijene te se odlučite za trgovinu ili webshop koji zadovoljava sve vaše kriterije (cijena, kupovina originalnog ili zamjenskog laserskog tonera, rok isporuke i slično). 

Originalni laserski toner

Originalne laserske tonere proizvodi tvrtka koja je proizvela i pisač

Zamjenski ili originalni laserski toner

Kada govorimo o nabavi tonera za laserske pisače, važno je imati na umu da su u prodaji dostupni originalni laserski toneri, kao i oni zamjenski. Originalne laserske tonere proizvodi tvrtka koja je proizvela i pisač te je ona jedina koji smije ih smije proizvoditi pod tim imenom, dok zamjenske proizvodi neka druga tvrtka te stoga i naziv zamjenska. Ako želite maksimalnu kvalitetu ispisa i želite biti sigurni da  će toner biti kvalitetan kao i prvog dana, odlučite se na kupnju originalnog laserskog tonera, no budite spremni na to da ćete morati izdvojiti nešto više novca za kupnju istog. 

Pri kupnji novih tonera mnogi se nađu u velikoj nedoumici – kupiti originalni ili zamjenski, koji je bolji? Zamjenski laserski toneri financijski su isplativiji od originalnih (čak i do 70% jeftiniji) te su čak i bolji za okoliš, obzirom da se njihove ambalaže mogu reciklirati. Razlika je vidljiva jedino u nešto slabijoj kvaliteti ispisa, a financijska isplativost je velika. Jedino na što trebate pripaziti tijekom kupnje je to da laserski toner koji kupujete bude dobre i provjerene kvalitete. Također, vodite računa o tome da ih kupujete kod provjerenih trgovaca koji posjeduju potrebne certifikate kako bi bili što kvalitetniji i pružili vam kvalitetan ispis kakav očekujete od svog pisača. 

 Tinta za printer
Tinta za printer koristi se kod tintnih pisača

Tinta za printer 

Kao što je već objašnjeno, tinta za printer koristi se kod tintnih pisača koja se nalazi na glavi printera koji je potom raspršuje po papiru. Gotovo 99 % tinte za pinter se sastoji od destilirane vode dok ostatak čini deionizirana voda kojoj se dodaju pigmenti u boji kako bi se dobila željena boja. 

Kao i kod laserskih tonera, kada se kupuje tinta za printer, izbor u kupnji se vodi između originalne i zamjenske varijante te svako treba odlučiti koji mu je oblik najprihvatljiviji.