Provjera registracije domene otkriva je li dostupna

Prilikom kreiranja web stranice susresti ćete se s nekoliko bitnih stvar, koje omogućavaju da ona bude dostupna na internetu. Dvije glavne stvari koje morate zakupiti prije kreiranja web stranice su internet domena i web hosting. Kreiranje web stranice je posao za profesionalce i ako nemate tehničko znanje nemojte se opuštati u ovaj zadatak. Kako bi stranica izgledala kvalitetno i estetski lijepo, neophodno je da ju izrađuje osoba koja ima znanje.

No, ipak je potrebno da se vi pobrinete za neke stvari i znate barem osnove. Zbog toga ćemo vas kroz ovaj tekst upoznati s time što su domene i hosting, kako funkcionira provjera registracije i gdje se može zakupiti domene. 

Što su domene web stranice?

Domena web stranice predstavlja adresu, a ujedno i naziv određene internet stranice. Ona nema nikakvih tehničkih svojstava i karakteristika, već služi isključivo za povezivanje korisnika s web hostingom. Budući da je adresa, svaka domena je unikatna i zbog toga je potrebno pronaći slobodnu domenu. Zbog toga je potrebna provjera registracije domene, koja će vam pokazati koje ekstenzije su slobodne za određeni naziv.

Provjera registracije domene

Provjera registracije domene otkriva koje domene su slobodne za registraciju

Ekstenzije domene

Postoje razne ekstenzije domene između kojih možete birati. Veoma je važno da uvijek odaberete poznate, jer su one najpoznatije ljudima i takve stranice smatraju „provjerenima“. Neke od najpoznatijih ekstenzija su:

 • .com domene
 • .net domene
 • .biz ili .org domene

Naravno, postoje i razne nacionalne domene, poput domene HR za web stranice koje su namijenjene hrvatskoj publici. Ekstenzija domene ne igra nikakvu ulogu oko samog autoriteta stranice na internet tražilicama, no svakako je bitna zbog prepoznatljivosti, pa je tako danas većina najpopularnijih internet stranica i dalje na .com domeni.

Odabir domene web stranice

Prilikom odabira će vam pomoći alat provjera registracije domene, koji otkriva koje domene su slobodne za registraciju. Jednostavno upišite željeni naziv domene i on će vam dati do znanja na kojim ekstenzijama za taj naziv možete raditi web stranicu. Ovaj alat dostupan je na svim web stranicama registara domena i potpuno je besplatan. 

Provjera registracije domene

Prilikom odabira će vam pomoći alat provjera registracije domene

Prilikom odabira domene morate imati na umu da će vaša web stranica biti na toj domeni cijelo vrijeme. S vremenom domene grade autoritet na internetu i zaslužne su za rangiranje web stranice, kao i njenu prepoznatljivost kod korisnika. Zbog toga se ne preporučuje promjena domene.

Sukladno tome, neophodno je dobro razmisliti o nazivu koji želite da nosi vaša web stranica. Prilikom odabira imajte na umu sljedeće stvari:

 • kako bi korisnici lakše pamtili domenu, potrebno je da bude što kraća
 • domena je naziv web stranice, stoga mora biti povezana s njenom tematikom ili brendom
 • domene na poznatim ekstenzijama su popularnije kod internet korisnika

Mnogi ljudi smatraju da je odabir domene jednostavan, no on je jedan od najvažnijih dijelova kod kreiranja web stranice.

Registracija internet domene

Ako vam je provjera registracije domene pokazala da je ekstenzija za željeni naziv slobodna, to znači da možete registrirati domenu. Nakon što ubacite domenu u košaricu kod registra, izvršite uplatu putem kartice ili bankovnog računa i domena će u svega nekoliko minuta nakon uplate biti registrirana. Sljedeći korak je povezati je s web hostingom, na kojem možete krenuti graditi web stranicu i dalje upravljati s domenom.

cPanel

cPanel je grafičko sučelje orijentirano ka korisnicima koji nemaju pretjerano tehničko znanje

cPanel za upravljanje web hostingom

Još jedna veoma bitna stvar za kreiranje internet stranice je web hosting, koji je zaslužan za sve podatke i sam izgled web stranice. Sama domena je isključivo link koji povezuje korisnika s hostingom. Za upravljanje web hostingom služi cPanel, koji je korisničko sučelje gdje možete:

 • kreirati email adrese domene
 • kreirati poddomene
 • postavljati aplikacije na hosting
 • kreirati backup podataka hostinga 
 • i razne druge stvari

cPanel je grafičko sučelje orijentirano ka korisnicima koji nemaju pretjerano tehničko znanje i omogućava vam jednostavno upravljanje s hostingom. Napravljen je tako da kroz njegovo korištenje ne možete napraviti pogrešku koja bi rezultirala s problemima na samom hostingu i putem jednostavnog dizajna omogućuje lagano upravljanje.

Za korištenje web hostinga putem cPanela možete upravljati i raznim dodatnim funkcijama te koristiti aplikacije koje su vam potrebne. Ako planirate pokretati web stranicu, tada na hosting Plus/ možete pronaći i zakupiti sve što vam je potrebno za njeno kreiranje, poput domene, hostinga i SSL certifikata. Na jednom mjestu možete pronaći vrhunsku uslugu, a dodatna prednost odabira domaće firme je podrška na hrvatskom jeziku.