Domena

Pronađite zanimljiv naziv domene

Pogledate li malo televizijske programe, vidjet ćete da je svima njima nešto zajedničko. Prepuni su raznih emisija, filmova, serija i ostalog. A svi oni se razlikuju po nazivima. Kada čitate što se sve nudi na televizijskom programu, prvo ćete uočiti upravo te nazive i neki zanimljivi, upadljivi naziv će privuću vašu pozornost i zbog njega ćete poželjeti saznati više o njemu. 

Ista stvar se događa i na internetu. Gledajući razne reklame, čitajući forume ili portale, uočit ćete razne nazive domena. A samo oni zanimljivi nazivi privući će vam pažnju i poželjet ćete vidjeti što se krije iza konkretne internetske adrese.

Provjera domena
Internetska domena se sastoji od dva dijela

Savjeti za odabir naziva domene

Teško se istaknuti kroz vrlo veliki broj domena na internetu i stoga je potrebno dobro promisliti o samom nazivu. Ovo je nekoliko korisnih savjeta pri odabiru:

 • Pokušajte smisliti što kraći naziv

  Dugačke internetske domene ne privlače korisnike u velikoj mjeri jer ne vole ukucavati duge nazive u svoje internetske preglednike

 • Neka naziv bude upadljiv ili neka označava sadržaj stranice

  Ovo se uglavnom odnosi na nazive web stranica iza kojih ne stoja neka tvrtka, već primjerice osobne stranice i slično

 • Izbjegavajte dijakritičke znakove

  Iako je danas moguće registrirati domene na internetu koje u nazivu sadrže dijakritičke znakove (poput č,ć,š i sl.), to nije preporučljivo jer stvara zbrku i korisnik lako može pogriješiti prilikom unosa

No, čak i ako ste usvojili sve savjete, mora biti ispunjen osnovni uvjet, a to je slobodna domena.

Ne postoje dvije potpuno iste domene

Prije nego se pozabavimo ovom temom, valja nešto razjasniti. Internetska domena se zapravo sastoji od dva dijela:

 • Od naziva (to je ono o čemu je bilo riječi ranije)
 • Od ekstenzije (to je kratica koja je od naziva odvojena točkom i označava vrstu; primjerice com, net, info, itd.

Nemoguće je registrirati dvije potpuno iste domene, odnosno one koje imaju potpuno isti naziv i ekstenziju. Kombinacije jednog od to dvoje je moguće. Primjerice, mogu postojati tvrtka.com i tvrtka.net, ali ne i dvije potpuno iste takve. A upravo zbog toga je provjera domena prvi korak kod registracije.

Registracija domena putem brojnih tvrtki

Registracija domena na internetu se može izvršiti putem brojnih tvrtki. Možete se odlučiti za one domaće i one strane. No, bez obzira za koga se odlučili, kada krenete s procesom registracije, prvi korak će uvijek biti isti. Morat će se izvršiti provjera registracije internetske domene. Tako će biti potrebno da upišete željeni naziv i ekstenziju, a stranica preko koje ste to krenuli obavljati će vam kroz nekoliko sekundi prikazati je li slobodna ili nije.

Registracija domena
Registracija domena

Ako je slobodna, moći ćete nastaviti s procesom registracije koji se sastoji od upisivanja vaših osobnih podataka i podataka o plaćanju. Ako pak nije slobodna, dobit ćete prijedloge nekih alternativnih mogućnosti. Ukoliko niste zadovoljni s niti jednim od tih izbora, pokrenite ponovnu pretragu uz neke nove ideje. 

Potreban vam je i smještaj web stranica

Ako ste uspješno registrirali svoju prvu domenu i želite ju povezati sa svojim web stranicama, bit će vam potrebna i usluga web hostinga. Riječ je o usluzi smještaja web stranica na jedan dio određenog poslužitelja, ili zakup cijelog poslužitelja kao ultimativno rješenje za najvišu razinu prilagodbe. Ovu uslugu također možete ugovoriti putem brojnih tvrtki, domaćih ili stranih, no u posljednjih nekoliko godina je upravo web hosting Hrvatska vrlo zanimljivo rješenje brojnim korisnicima.

Domena
Domenu morate povezati sa svojom web stranicom

To i ne čudi s obzirom da ipak nudi brojne prednosti, posebice za korisnike iz Hrvatske, koji na ovaj način sve mogu brzo i jednostavno obaviti na jeziku kojeg ipak najbolje razumiju.

Web hosting Hrvatska za početnike i profesionalce

Web hosting Hrvatska odlično je rješenje kako za početnike tako i za profesionalce. Tražite li ono najosnovnije i najjeftinije rješenje, gotovo sve tvrtke koje nude web hosting u Hrvatskoj imaju u ponudi dijeljeni hosting. On podrazumijeva dobivanje jednog dijela poslužitelja na koji možete smjestiti svoje internetske stranice, no o samim performansama tog poslužitelja ovisi i korištenje svih ostalih korisnika tog poslužitelja. 

Tražite li nešto bolje rješenje, hrvatski web hosting može vam ponuditi i VPS. Na prvi pogled sličan dijeljenom, ovaj oblik hostinga internetskih stranica nudi vam virtualno mjesto na poslužitelju, što znači da nimalo ne utječate na druge korisnike, niti oni na vas. I za one najzahtjevnije web hosting Hrvatska ima rješenje. A dostupno je u obliku namjenskog poslužitelja kod kojeg je cijeli poslužitelj samo vama na raspolaganju. A to rješenje je svakako preporučljivo za velike i važne poslovne stranice.

Pronađite pravi put uz navigaciju za auto. Navigacione aplikacije su od velikog značaja čak i onima koji ne putuju previše. Uz pomoć njih se mnogi orijentišu u prostoru, odnosno gradu u kom žive, borave ili rade. Čitaj više …