Pronađite pravi put uz navigaciju za auto

Putovanje u nepoznate krajeve tim je teže ako uz sebe nemate pouzdanu navigaciju za auto ili iskusnog suputnika koji zna put. Dobra auto navigacija dovest će vas do cilja brzo i precizno, no ako nade položite u onu koja nije kvalitetna, mogli biste se naći u dosta nezgodnoj situaciji u nepoznatoj okolini. 

Danas se u autu možete služiti različitim uređajima za navigaciju. Ipak, svaki uređaj ima svoje pozitivne i negativne strane, pa je svoja očekivanja važno prilagoditi odabranom modelu. Kod kupnje postoji nekoliko različitih stvari na koje trebate obratiti pozornost, koje ćemo ukratko navesti u nastavku.

Provjerite specifikacije auto navigacije

Postoji više različitih vrsta navigacija za auto, na koje je važno obratiti pozornost. Imate li prenosivu, prije svega je važno provjeriti dvije stavke: 

  • način punjenja
  • kapacitet baterije

Što je kapacitet veći, to ćete rjeđe morati puniti GPS navigaciju i putovati duže na jednom punjenju. Također, važno je provjeriti na koji način se karte mogu ažurirati i skinuti. GPS navigacija na mobitelima većinom omogućuje besplatno skidanje karata, a ako ste spojeni na internet, karte nite ne morate imati na svom uređaju. Uz to, internetske karte za navigaciju za auto također donose i druge informacije, poput gužvi i radova na cestama koje mogu dobro doći kada putujete.

Prevedene GPS karte

Jedna od stavki koju mnogi zaborave kod kupnje automobilske navigacije je izbor jezika na kojemu je ona moguća. One koje dolaze uz automobil posebno su notorne jer često nude manji broj jezika, a na tom popisu često nije i hrvatski. Ako govorite engleski jezik onda je popis navigacija između kojih možete birati mnogo širi, no ako vam je važno da sve imate na hrvatskom, onda su najbolje šanse da do toga dođete modeli u obliku aplikacija na mobitelu, dok su na drugom mjestu klasične GPS navigacije. Važno je napomenuti kako mnoge još uvijek nemaju dobar govorni model za hrvatski, pa će upute biti jasnije ako ih čitate sa zaslona.

Modeli navigacije koja dolazi uz automobil

U zadnjih nekoliko godina, navigacija za automobil u sklopu infotainment sustava postala je dio standarda, što znači da već i u samom automobilu imate sve spremno za navigiranje na putu. Ipak, takva vrsta iako ima velike prednosti, ima i svoje mane. Prije svega, odlično je što se radi o sustavima s velikim ekranom, na kojemu su upute i karta jasni i pregledni, a ponekad je u sustavu također omogućeno i aktiviranje glasom. 

Ipak, problema kod ove vrste ima nekoliko. Prvo, sučelje takvog modela može biti neintuitivno i nezgodno za korištenje. Uz to, navigacija za auto koja je ugrađena u automobil može mu podići cijenu. Na kraju, mijenjanje i dodavanje karata može biti nezgodno, a i skupo.

Navigiranje na mobitelu

Danas gotovo da nema pametnog telefona koji nema GPS navigaciju u sklopu svog operacijskog sustava, a uz to tu su i brojne aplikacije koje se mogu skinuti s trgovina aplikacijama. Glavna prednost ove vrste navigacije za auto je u fleksibilnosti. Sami možete odabrati koja vam se aplikacija najviše sviđa, koja vam je najjednostavnija za korištenje i najbolje vam izgleda. 

Uz to, karte se jako lako mogu skinuti na mobitel, a imate li pristup internetu, kartama možete pristupiti i na taj način. Ipak, problemi pri korištenju na mobitelu su:

  •  malen ekran
  •  relativno neprecizan prikaz koji može kasniti za stvarnim stanjem stvari
  •  potreban dodatan držač za mobitel u automobilu

Uz to, korištenje GPS navigacije na mobitelu jako brzo vam može pojesti bateriju.

Prenosiva GPS navigacija

GPS navigacija u obliku prenosivog uređaja odlična je ideja za sve koji često putuju u nepoznate krajeve, jer nudi najbolje od modela koji dolazi uz auto i modela na mobitelu. Najčešće se radi o relativno malom uređaju s držačem koji se namjesti na vjetrobransko staklo. Ekran automobilske GPS navigacije veći je od ekrana mobitela, što omogućuje lakšu preglednost svih mogućih ruta, točki od interesa i svega ostalog što se prikazuje tijekom putovanja. 

S druge strane, s obzirom da GPS navigacija ima mnogo na tržištu, također lako možete odabrati model koji vam se najviše sviđa s obzirom na operacijski sustav. Također ju najčešće možete spojiti na internet putem WiFi-ja i tako joj omogućiti ažuriranje. Uz to, GPS navigacija također omogućuje odabir i skidanje karata koje još nemate putem interneta, što znatno olakšava putovanje u nepoznate krajeve.