Printanje nikada nije bilo lakše uz tonere

Printer je danas dio kućnog ureda koji možemo pronaći u gotovo svakom kućanstvu. Bez printera se danas ne može, pogotovo ako u kućanstvu imate učenika ili studenta. Planirate li printati često ili mnogo, onda je izbor dobrog printera veoma važan. Prije svega morate na umu imati brzinu ispisa, koja uvelike ovisi o mediju kojim se printa. 

Danas postoje dvije najpopularnije vrste printera, koje se razlikuju po načinu na koji printaju kao i mediju kojim se vrši ispis. Ta svojstva mogu utjecati na njihovu brzinu ispisa, broj stranica koje možete ispisati jednim punjenjem, kvalitetu ispisa i cijenu samog punjenja, kao i printera.

Popularne opcije u svijetu printera

Dvije opcije koje se nude kada je u pitanju kupnja printera su:

  • Inkjet printer 
  • Laserski printer

Cijena osnovnih modela je otprilike ista, a glavna razlika je u tome što inkjet printeri koriste tintu, dok se u laserskima koriste toneri za ispis. O tome za koji ćete se odlučiti ponajprije ovisi tražite li printer za ispis nekoliko stranica mjesečno kod kuće ili pak za ured, želite li ispis u boji ili samo crno-bijeli i koliko vam je bitna brzina ispisa po stranici. Osim u samim uređajima, postoje i razlike između tonera i tinte u trajnosti i otpornosti na razne uvjete poput vlage, UV zraka i sličnog.

Toner ili tinta

Tražite li opciju za ispis velike količine stranica teksta koji je crno-bijeli u kratkom vremenu i želite li da ispisani dokumenti budu otporni na vodu i UV zrake, onda su toneri za printer najbolja opcija za vas. Lexmark toner se koristi u laserskim printerima te je najčešća opcija kada se govori o uredskim okruženjima. Razlog tomu je što su dokumenti ispisani tonerom odmah spremni za uporabu, odnosno ne treba im vrijeme za sušenje. Uz to, toner nije topiv u vodi i ne blijedi na suncu, pa će preživjeti slučajne nezgode i dugo izlaganje suncu.

Sastav tonera

Iako mogu biti različiti u sastavu, svi toneri sastoje se od dvije glavne komponente:

  •  čestica u boji
  •  čestica za spajanje

Te čestice su pomiješane u fini prah. Čestice u boji dio su koji vidimo nakon printanja, dok su čestice za spajanje najčešće napravljene od plastike i sličnih materijala koji se pod toplinom lasera u printeru tope i slijepljuju s papirom, stvarajući tako trajan zapis na papiru. 

Upravo zbog toga toner nije topiv u vodi, a ne stvara ni mrlje na koži ili tkanini. Dođete li u dodir s tonerom, možete ga oprati korištenjem hladne vode – koristite li toplu ili vruću vodu, postoji mogućnost da ćete započeti proces spajanja.

Toneri i utjecaj na zdravlje

Sastav tonera ovisi ne samo od proizvođača do proizvođača, već i od modela do modela printera. Primjerice, Lexmark toner koji koristi vaš printer na poslu može biti u potpunosti drugačiji od tonera koji koristi vaš kućni printer. Ipak, s obzirom da svi toneri rade na isti način, osnovna svojstva su im ista. 

Prije je velik problem kod njih bila velika količina mikro-prašine koja se stvarala tijekom ispisa, koja je s vremenom mogla prouzročiti plućne probleme. Iako je taj problem danas mnogo manji, susretnete li se s tonerom u rasutom stanju, čišćenju pristupite izrazito pažljivo.

Ekologija i računalni printeri

Dvije su velike zamjerke tonera. Prva je to što se u njemu za komponentu za spajanje najčešće koristi plastika, koja uzrokuje onečišćenje. Ipak, mnogi proizvođači danas nude tonere napravljene od biorazgradive plastike koji su mnogo bolja opcija za naš okoliš. 

Nadalje, velik problem stvaraju i punjenja u kojima toner dolazi. Radi se o dijelovima od plastike koji su često dizajnirani tako da pristaju samo u nekolicinu modela printera te su prilagođeni samo za jednokratno korištenje, čime se također stvara velika količina smeća. Mnoge tvrtke nude različite pristupe smanjenju ovog problema, a najpoznatiji eko toneri za urede upravo su Lexmark toneri.

Lexmark toner za puno ispisanih stranica

Tražite li printere za svoj ured, onda ste zasigurno čuli za tvrtku Lexmark. Lexmark toner najbolja je opcija za vaš Lexmark printer, jer nudi kvalitetu, brzo printanje i isprintane dokumente koji će biti kvalitetni i trajni. Uz to, važno je napomenuti kako su Lexmark toneri osmišljeni kako bi što manje negativno utjecali na okoliš. 

Iskorištena punjenja Lexmark tonera lako se mogu vratiti natrag Lexmarku, koji ih onda ponovno koristi ili reciklira, smanjujući tako utjecaj na okoliš i količinu smeća koja se svake godine proizvodi na ovaj način. Lexmark toner najbolji je odabir tražite li pouzdanost, kvalitetu i ekološku osviještenost. 

Kako kupiti kvalitetan LCD monitor? Monitoru, nažalost, većinom pridajemo premalo pozornosti, a zapravo je najvažniji i koristit ćemo ga u većini slučajeva najduže. Čitajte više …