Prije registracije provjeri domenu i njenu dostupnost

Internet domena adresa je web stranice i njena namjena je da spoji korisnika koji ju posjeti sa web hostingom koji kasnije korisniku šalje podatke i prikazuje web stranicu na njegovom računalu. Budući da je svaka domena unikatna, nakon što si smislio naziv, prvo provjeri domenu. Provjera domene možete se napraviti na bilo kojem registru za domene, a ukoliko je domena zauzeta, provjerite neke druge ekstenzije domena.

Koje ekstenzije Internet domena razlikujemo?

Budući da je Internet sve popularniji i domene su dobile neke nove ekstenzije koje prije nisu postojale. Najpoznatije ekstenzije domena zasigurno su .com i .net, a prate ih .org i .biz domene. Od onih novijih, tu su domene .tech, .world, .shop i slične, no i dalje nisu toliko popularne i ljudi ih registriraju isključivo kada ne mogu smisliti neku kvalitetnu .com ili .net domenu. Svaka ekstenzija ima svoju svrhu, pa tako stranice vlada koriste ekstenziju .gov, vojne stranice .mil, .org domena je namijenjena organizacijama, itd.

Također, svaka država ima svoju ekstenziju, tako Velika Britanija ima ekstenziju .uk, a hrvatska .hr. Ukoliko ste državljanin Hrvatske i imate registriranu firmu, obrt ili neko poslovanje u Hrvatskoj, tada imate pravo na besplatnu domenu jednakog imena, .hr ekstenzije.

Kako registrirati domenu?

Proces registracije domena veoma je jednostavan i može se obaviti u veoma kratkom vremenu. Prvo moraš smisliti domenu koju želiš registrirati, zatim provjeri domenu i ukoliko je slobodna ju registriraj. Prije registracije potrebno je uplatiti novac registru za domene, te se domena registrira na period od jedne godine. Domenu je potrebno produživati iz godine u godinu, te nije moguće kupiti domenu zauvijek s jednim plaćanjem.

Kako odabrati ime domene?

Veoma je bitno da izaberete kvalitetno ime domene koje opisuje ono o čemu je vaša web stranica. Naziv domene trebao bi biti što kraći, kako bi posjetitelji upamtili ime domene i s vremenom ponovno posjetili vašu web stranicu. Osim toga naziv domene stvara brend i autoritet web stranice kod ljudi. Smisli naziv domene, provjeri domenu i napravi registraciju. Ukoliko nije slobodna probajte pronaći neku drugu ekstenziju ili dodati nešto u naziv domene.

Hosting internetskih stranica jedan je od bitnijih pojmova kod interneta i web stranice. Njegova glavna uloga je pohranjivanje neke vrste podataka. Čitajte više …