Mnogim korisnicima je ponekad potrebno spašavanje podataka

Pitate li korisnike računala, pametnih telefona i sličnih uređaja što im je najvažnije kod njih, mnogi će vjerojatno na prvu reći da im je najvažnija ispravnost svih kompomenti, odnosno da ih mogu nesmetano koristiti. No, jednom kada dođe do nekog kvara uređaja, mnogi će tek onda shvatiti da su im podaci zapravo izuzetno važni i da si teško mogu priuštiti njihov gubitak.

No, jednom kada i dođe do gubitka podataka, a ako su vam oni stvarno bitni, vjerojatno ćete morati potražiti tvrtku koja se bavi spašavanjem podataka s raznih medija. Ima ih nekoliko, a dobro se raspitati prije i o njihovim referencama.


Iako se podaci mogu spasiti s raznih medija, danas se najčešće traži spašavanje podataka s diska, bilo da je riječ o tvrdom ili čvrstom disku u računalu.

Spasite važne podatke s diska

Iako se podaci mogu spasiti s raznih medija, danas se najčešće traži spašavanje podataka s diska, bilo da je riječ o tvrdom ili čvrstom disku u računalu. To i nije ništa čudno s obzirom da danas na računalu mnogi ljudi svakodnevno rade, bilo na poslu ili kod kuće. Isto tako, najčešće spremaju podatke na tvrdi disk. Sve je to odlično dok sve ispravno radi. Ali jednom kada dođe do nekog kvara i podaci se izgube, svi budu u šoku.

Spašavanje podataka s diska moguće je u dva slučaja, odnosno radi li se o:

  • Softverskom kvaru
  • Hardverskom kvaru

Naravno, softverski kvarovi su bolja opcija ako očekujete veći postotak povrata podataka. No, danas se čak i kod hardverskih kvarova može očekivati relativno uspješno vraćanje podataka.Spašavanje podataka s diska moguće je u dva slučaja, odnosno radi li se o: softverskom kvaru i hardverskom kvaru.

Programi za oporavak podataka

Za spašavanje podataka s diska koji je pretrpio neki softverski kvar mogu se koristiti razni besplatni i komercijalni programi koji se mogu pronaći na internetu. Softverski kvarovi često podrazumijevaju slučajno brisanje nekih podataka, nemogućnost pokretanja sustava, pokvarene sektore na disku i slično. Iako mnogi programi obećavaju da ćete uz njihovu pomoć uspjeti sve sami odraditi, to često ipak nije tako.

Ako niste potpuno sigurni što radite, bolje je postupak spašavanja podataka prepustiti stručnjacima. Primjerice, tim iz slovenske tvrtke Kotar vam može u tome pomoći pa im se javite po potrebi.

Hardverski kvarovi tvrdog diska

Tvrdi disk često može pretrpjeti i razne hardverske kvarove zbog čega može postati potpuno neupotrebljiv i ujedno može doći do gubitka podataka. Zato se savjetuje da svakako povremeno odradite postupak kloniranja diska kako biste osigurali da možete sve jednostavno vratiti u prvobitno stanje u slučaju da dođe do neke havarije.

Hardverski kvarovi tvrdog diska mogu nastati zbog raznih vanjskih utjecaja, primjerice zbog prolivene tekućine, kratkog spoja, pada kućišta u kojem se nalazi disk i slično. To može rezultirati potpuno uništenim tvrdim diskom, odnosno tako da ga računalo više uopće neće prepoznati. Tada se svakako morate obratiti specijaliziranim tvrtkama, poput ranije spomenute tvrtke Kotar, koje vam pomoću posebnih aparata mogu pokušati spasiti podatke. 

Dijagnostika medija prije postupka spašavanja podataka

Jednog kada se obratite nekoj specijaliziranoj tvrtki za pomoć u povratu podataka, u većini slučajeva će cijeli postupak biti isti. Naime, tvrtka će prvo uzeti vaš tvrdi disk ili neki drugi medij i napraviti kompletnu dijagnostiku. Cilj dijagnostike je da se utvrdi o kakvom je kvaru riječ i da tvrtka da procjenu koliki postotak povrata podataka se može očekivati.

Naime, tvrtke će rijetko garantirati 100% spašavanje podataka, osim ako nije riječ o nekom vrlo malom kvaru i ako su sigurni da će to uspjeti napraviti. A kako uopće ne bi došlo do toga da morate tražiti njihove usluge, kloniranje diska je ono što biste svakako trebali raditi redovito.

Kloniranje diska kao odlična preventivna metoda

Kao što je navedeno ranije, kloniranje diska je postupak pomoću kojeg ćete napraviti tzv. sliku diska koju ćete po potrebi onda moći iskoristiti i na nekom drugom disku. Ono što ona sadrži je sljedeće:

  • Sve namještene postavke u programima i operativnom sustavu
  • Operativni sustav i sve instalirane programe
  • Svi podaci na disku

Kloniranje diska je postupak pomoću kojeg ćete napraviti tzv. sliku diska koju ćete po potrebi onda moći iskoristiti i na nekom drugom disku.

Nakon što to napravite, svakako tu sliku pohranite na neko sigurno mjesto, npr. na neki vanjski tvrdi disk ili na neko spremište u oblaku. U slučaju da dođe do kvara vašeg diska, moći ćete jednostavno kupiti novi i na njega otpakirati tu sliku koju ste dobili kloniranjem diska. To će na novi disk prebaciti sve ono sa starog, zajedno sa svim namještenim postavkama, podacima i programima.

Kloniranje diska će vam tako uštedjeti vrijeme koje biste izgubili da morate ponovno sve instalirati, ali osim toga i ono najvažnije – sačuvat će vam dragocjene podatke.