Menjanje stakla na telefonu

Mijenjanje stakla na telefonu u samo nekoliko minuta

Ako redovito koristite pametni telefon, šanse su da ste se već susreli s popucalim prednjim staklom na telefonu. Sve što je potrebno je jedan nezgodan pad iz ruke, džepa, sa stola ili iz torbe da vaš ekran na mobitelu više nikada ne bude isti. Ipak, zamjena stakla na telefonu brz je i jednostavan proces. 

Menjanje stakla na telefonu

Ovu uslugu možete pronaći u specijaliziranim, ovlaštenim servisima za pojedini brand, ali i u servisima koji nude popravke svih vrsta mobitela.

Slaba točka mobilnog telefona

Moderni pametni telefoni odlični su za mnogo stvari. Ipak, otkada su prvi pametni telefoni uveli trend velikih ekrana na dodir, jedan problem nikada nije do kraja riješen. Velike staklene površine, poput onih na ekranima mobilnih telefona, ne preživljavaju dobro padove, pa je menjanje stakla na telefonu postao gotovo rutinski zahvat u servisima.

Menjanje stakla na telefonu

Iako je mijenjanje stakla na mobitelu prije bilo mnogo skuplje i trajalo duže, promjenom dizajna telefona, staklo se danas može zamijeniti u samo nekoliko minuta!

Samo nekoliko minuta za zamjenu stakla telefona

Staklo i ekran mobilnih telefona prije su bili spojeni, pa je mijenjanje stakla na telefonu nužno značilo i zamjenu ekrana. Ipak, danas su ekran i staklo mobilnog telefona dva odvojena dijela, što je značajno pojeftinilo i ubrzalo ovaj proces. Ipak, kako biste mogli ocijeniti trošak koji će vam takva vrsta servisa mobilnog telefona prouzročiti, provjerite kvar.

Ako na ekranu vidite samo pukotine, koje ne stvaraju promjene poput crnih mrlja i točki na ekranu, onda je uistinu potrebno samo mijenjanje stakla na mobilnom telefonu. Ipak, ako postoje promjene i na ekranu, onda ćete osim toga morati promijeniti i sam ekran.

Odaberite pouzdan servis mobitela

Trebate li mijenjanje stakla na telefonu, veoma je bitno da odaberete kvalitetan servis koji to može učiniti s najboljim alatima. Najvažniji dio je ljepilo koje se koristi za spajanje stakla i ekrana telefona. Postoji nekoliko vrsta ljepila:

  • OCA – ovo ljepilo se najčešće koristi. To ljepilo je prozirno i poboljšava svjetlinu i kontrast zaslona te ima 99% propusnosti svjetla što znači da neće vidljivo utjecati na prikaz slike. 
  • LOCA – koristilo se za zaobljene ekrane. LOCA ljepilo u pravilu se više ne koristi pri mijenjanju stakla na telefonu jer narušava kvalitetu slike na ekranu, a s obzirom da je tekuće i može uzrokovati i dodatne kvarove.