Laptop je najbolji odabir za poslovno računalo

Laptop, prijenosno računalo ili notebook je izvrstan odabir ako tražite računalo koje je kompaktno i lako prenosivo. Za posao i jednostavne zadatke poput multimedije, surfanje internetom ili gledanje filmova nema konkurenciju i zahvaljujući napretku tehnologije danas jeftin laptop može dostojno obavljati sve zadatke. 

U prošlosti su laptopi bili debeli i teški te bi imali problema s izvršavanjem bilo kakvih zahtjevnijih zadataka. Zbog toga su se koristili isključivo za neke jednostavne funkcije, poput pisanja tekstova, slušanja muzike ili surfanja internetom. Danas jeftino prijenosno računalo može imati snažne performanse i obavljati neke zahtjevnije stvari, poput:

  • uređivanja videa i slika 
  • rada u zahtjevnim programima
  • igranja igrica

Laptop za multimediju

Kod ženske populacije računala služe za puno jednostavnije zadatke i gotovo da se ni jedna ženska osoba neće odlučiti za stolno računalo, već za notebook. Razloga za to ima mnogo, a neki zbog kojih je laptop idealan odabir su:

  • mogućnost prenošenja
  • odličan estetski izgled
  • kompletno rješenje (nije potrebno kupovati PC, ekran, miš, tipkovnicu i zvučnike)

Upravo zbog toga, prijenosno računalo za multimediju nudi najbolju cijenu. Ako pak na laptopu planirate igrati igrice ili obavljati neke poslovne zadatke u nekim zahtjevnim programima, laptop za multimediju neće imati dovoljno jake performanse. 

Prijenosno računalo za posao

Prijenosno računalo za posao u sebi sadrži neke jače komponente i namijenjeno je za vrtjeti zahtjevnije programe i odrađivati teže zadatke. Kod laptopa iz nižeg cjenovnog ranga moguće je da ćete imati problema s nekim programima, stoga za posao uvijek birajte nešto snažnije modele. 

Laptop, prijenosno računalo ili notebook

Laptop, prijenosno računalo ili notebook je izvrstan odabir ako tražite računalo koje je kompaktno i lako prenosivo.

Kod odabira laptopa za posao nemojte pažnju obraćati na dizajn, već se fokusirajte na to da ima dovoljno jake performanse za vaše potrebe. To možete provjeriti prema programima koje koristite za posao, budući da svi imaju naznačene minimalne performanse i preporučene. Tako ćete biti sigurni da je prijenosno računalo koje kupite zadovoljavajuće za vas.

Gaming laptop snažnih performansi

Za djecu je posebno zanimljiv gaming laptop koji ima snažne performanse i može pokretati najnovije naslove igrica. Iako su ovi laptopi sve popularniji u posljednjih nekoliko godina, njihova isplativost i dalje nije ponajbolja. Oni mogu koštati nekoliko puta više od stolnog računala jednakih performansi, a budući da se igrice igraju za stolom i najčešće kod kuće, nameće se pitanje: ima li smisla kupovati gaming laptop?

Prijenosno računalo ili PC?

Kod kupnje računala najčešće se javlja pitanje što odabrati, laptop ili PC? Odgovor na ovo pitanje je individualan i potrebno je razmisliti što vam je potrebno.

Laptop ili PC

Kod kupnje računala najčešće se javlja pitanje što odabrati, laptop ili PC?

Ako tražite računalo koje možete nositi sa sobom i ne planirate na njemu raditi zahtjevne stvari, tada je laptop odličan odabir. S druge strane, kod zahtjevnijih stvari PC nema konkurenciju i zahvaljujući puno većim komponentama, uvijek pruža puno bolje performanse za jednaku cijenu.

Notebook za djecu

Notebook za djecu nije isplativ, osim u slučaju da kod kuće već imate jako stolno računalo. Djeca uvijek nastoje igrati igrice i kupnjom notebooka mogla bi biti razočarana. Razlog tome je što je na laptopu puno teže pokretati grafički zahtjevne stvari i igranje novijih igrica biti će nemoguće. Osim toga, laptopi imaju puno manji ekran i sam doživljaj igranja neće biti jednak kao na većem monitoru.

Vanjski tvrdi disk za pohranu podataka

Danas većinu stvari pohranjujemo u digitalnom obliku, što je izrazito dobro za ekologiju, no ujedno predstavlja rizik od gubitka podataka. U sigurnosti bitnih podataka može vam pomoći vanjski tvrdi disk za računalo, na koji možete pohraniti sve bitne informacije i tako ih čuvati na dva mjesta. U slučaju da se pokvari HDD na vašem računalu ili vanjski tvrdi disk, nećete izgubiti podatke jer će ostati na drugom mjestu. Šanse da se u isto vrijeme pokvare oba uređaja su gotovo 0 te upravo zbog toga sve više ljudi koristi eksterni tvrdi disk za dodatnu sigurnost podataka.

Vanjski tvrdi disk

Vanjski tvrdi disk za pohranu podataka

Pohrana podataka na cloud?

U posljednjih nekoliko godina sve je popularnija pohrana podataka na cloud, no je li ona dobro rješenje? Odgovor na pitanje ovisi o tome koliko su vam važni podatci. Ako se radi o nekim važnim podatcima koji ne bi smjeli procuriti javno, tada se ne preporučuje pohrana na cloud, već je najbolje rješenje vanjski tvrdi disk za backup. Tako ćete pristup podatcima imati samo vi i nećete riskirati da netko hakiranjem servera na cloudu gdje se nalaze podatci dođe do njih. Imajte na umu da cloud firme jamče sigurnost podataka, no budući da su serveri za pohranu stalno spojeni na internet kako bi im i vi mogli pristupiti, podložni su mogućim hakerskim napadima.