Kako kupiti kvalitetan LCD monitor?

LCD monitor postao je standard i danas je jedina opcija za kupnju u raznim dućanima. On nam omogućava puno bolji prikaz slike s računala, nego što je to bio slučaj sa starim katodnim monitorima, a uz to zauzima puno manje prostora i znatno je ugodniji oku za vidjeti. Kao i svaki drugi tehnološki uređaj, tako se i LCD monitori razlikuju prema specifikacijama i vrsti, a kroz današnji tekst ćemo vas uputiti na najvažnije stvari koje morate imati na umu prilikom kupnje monitora.

Odabir LCD monitora

Prije odlaska u kupnju, veoma je važno da znate za što vam je potreban monitor. U slučaju igranja igrica, najvažnije je da monitor ima što brže osvježavanje slike, dok ćete za grafički dizajn birati monitor koji posjeduje puno više boja i ima odličnu osvijetljenost. Ovo su neke od stvari na koje morate obratiti najviše pozornosti.

LCD monitor postao je standard

LCD monitor postao je standard i danas je jedina opcija za kupnju u raznim dućanima.

Vrsta LCD zaslona

Postoje 3 najpoznatije vrste LCD zaslona, a to su:

 • TN – Twisted nematic
 • IPS – In plane switching
 • VA – Vertical Alignment

Svaka od ovih vrsti ima svoje prednosti i mane, te određenu cijenu. TN LCD monitor je najstarija vrsta panela, a njihova prednost je zasigurno najveća brzina osvježenja i najniža cijena. IPS ekrani koriste se i u raznim mobitelima, a nude odličan prikaz boja iz svih kuteva gledanja. VA panel ima najbolji omjer kontrasta.

Veličina monitora

Na prvu, glavna razlika između monitora je njihov dizajn i veličina. Veličina monitora je veoma važna prilikom kupnje, jer je bitno da IPS LCD monitor vidite cijeli bez pomicanja glave. Neko opće pravilo je da se veći monitori gledaju iz daljine, a manji iz blizine, no to ne mora biti slučaj.  Ako „patite od veličine“, tada možete i spojiti dva monitora, jer korištenje monitora većeg od 30 inča je veoma teško i nepregledno.

 Veličina monitora

Veličina monitora je veoma važna prilikom kupnje

Osim veličine zaslona, bitan je i omjer širine i visine monitora. Današnji standard su monitori 16:9, dok su se kroz povijest koristili monitori koji su gotovo bili kockasti.

Rezolucija i osvježenje monitora

S tehničke strane, veoma je važno obratiti pozornost na rezoluciju i osvježenje koju LCD monitor nudi. O njima ovisi koliko će slika biti jasno vidljiva i koliko će se brzo mijenjati slika na monitoru. LCD monitor 23 inča, ima standard rezolucije 1920 x 1080 px, sa 60 Hz osvježenjem. Što je veća rezolucija monitora, to je viša njegova cijena, no prilikom kupnje nikako nemojte birati nisku rezoluciju. To će rezultirati time da slika bude „točkasta“ i da se detalji na njoj ne vide savršeno.

Ostale tehničke specifikacije monitora

Od ostalih stvari na koje morate obratiti pozornost kod mobitela, bitno je napomenuti sljedeće karakteristike:

 • vrsta pozadinskog osvjetljenja i svjetlina
 • omjer kontrasta
 • kut gledanja
 • boje zaslona

U specifikacijama raznih LCD monitor modela ćete pronaći i mnoge druge stvari, no one nisu toliko bitne za prosječnog korisnika. 

Servis LCD monitora

LCD monitor je veoma osjetljiv i potrebno je voditi pravilnu brigu oko njega. Imajte na umu da ga što manje pomičete, jer se fizički lako može oštetiti ekran i dovesti do mrtvog pixela. Osim toga, kroz godine rada mogu se javiti i razni drugi problemi s monitorima:

 • uništavanje tipke za paljenje
 • prestanak rada osvjetljenja
 • gubitak boja na monitoru
 • i mnogi drugi

Kako biste vratili monitor u prvobitno stanje,  neophodno je posjetiti servis, gdje će stručni zaposlenici dijagnosticirati kvar i ponuditi vam popravak.

Servis računala i laptopa

Monitori su samo prikaz slike s računala, a u računalima se nalazi pravi stroj. Računala i laptopi su sastavljeni od raznih komponenti, te se kroz godine korištenja nerijetko javljaju kvarovi. U slučaju da bilo kakvog problema, potreban vam je servis računala, gdje će se dotrajala komponenta zamijeniti i kompjuter vratiti u funkciju. 

Servis računala

Računala i laptopi su sastavljeni od raznih komponenti, te se kroz godine korištenja nerijetko javljaju kvarovi.

Najčešći kvarovi računala

Prema iskustvima, servis računala i laptopa najčešće popravlja kvarove hard diska, a u manjim postotcima javljaju se i kvarovi procesora, grafičke kartice, ram memorije ili matične ploče. Naravno, što je računalo starije, to će i servis računala biti češći, jer se s godinama komponente istroše.

Redovan servis računala

Kako bi spriječili kvarove veoma je važan redovan servis računala. On podrazumijeva:

 • čišćenje računala od prašine
 • pregled ispravnosti ventilatora i napajanja
 • softversko čišćenje računala

Uz redovan servis računala kvarovi će se svesti na minimum, te će vaše računalo ili laptop imati pravilnu brigu.

Čitajte i sljedeći članak: Pronađite pravi put uz navigaciju za auto

Originalni laserski toner. Veliki izbor originalnih tonera za aktualne i starije modele printera.  Čitajte više …