Iskoristite prednosti interneta za svoje poslovanje

Internet je mjesto na kojem se može pronaći jako puno korisnih informacija. Postao je mjesto na koje mnogi prvo odlaze kada ih zanima neki poseban podatak ili kada ih zanima više informacija o nekoj tvrtki i slično. Brojne tvrtke već su odavno shvatile važnost ovog medija te su kao početni korak napravile osobne web stranice putem kojih se predstavljaju korisnicima u svojoj zemlji, ali i u ostalim zemljama.

Mnogima je ovaj pristup promijenio i unaprijedio način poslovanja, a cijeli taj proces započeo je s registracijom domene, a nastavilo se s ostalim potrebnim uslugama.

Postupak do uspješnog internetskog poslovanja

Gledamo li jednu tvrtku koja se želi predstaviti putem interneta, potrebno je da prođe nekoliko koraka i ugovori određene usluge kako bi bila spremna na sve izazove koje internet donosi. Oni bi bili sljedeći:

  • Izrada web stranice
  • Registracija domene
  • Ugovaranje web hostinga
  • Ugovaranje dodatnih usluga (npr. SSL certifikata)

Najbitnije je svakako da se prvo napravi registracija domene, kako kasnije ne biste imali problema u slučaju da je ona koju ste željeli zauzeta. Naime, ne mogu postojati dvije iste registrirane domene, stoga prije nego počnete s izradom web stranice, provjerite je li domena koju želite registrirati slobodna.

Domena

Nacionalne domene

Svaka zemlja nudi mogućnost registracije nacionalne domene. Riječ je o onoj koja ima ekstenziju te zemlje. Tako hrvatska nacionalna domena ima ekstenziju hr. Također, u svakoj zemlji postoji neka organizacija koja se brine o njezinoj registraciji. U Hrvatskoj je ta organizacija Carnet te je zbog toga mnogi nazivaju i Carnet domena. Moguće je registrirati dvije vrste nacionalnih domena: 

  • Besplatnu
  • Naplatnu 

Odlučite li se na besplatnu varijantu, moći ćete registrirati samo jednu takvu, a ujedno ćete morati pratiti određena pravila pri registraciji vezano uz sami naziv. Registracije besplatne Carnet domene se vrši putem posebnog portala na adresi domene.hr/portal.

Domena

Naplatna varijanta nema nekih posebnih ograničenja, a ujedno jedan korisnik može registrirati više takvih domena. Pri registraciji se mogu koristiti razne tvrtke koje nude ovu uslugu.

Globalne domene

Globalne domene spadaju u najpopularnije na internetu te ih svakako ima najveći broj. Mogu imati razne ekstenzije, a najpopularnije su svakako com i net. No, zbog rapidnog rasta ovakvih domena, teško je danas pronaći željenu slobodnu domenu pa su uvedene još brojne ekstenzije koje olakšavaju registraciju.

Registracija globalne domene zapravo je vrlo jednostavan postupak. Za ovu uslugu možete koristiti brojne tvrtke koje je nude, a to mogu biti one domaće i one strane tvrtke. Konačan rezultat će na kraju biti isti, a samo na vama je da odlučite za čije usluge ćete se odlučiti. Naravno, ako vam strani jezici nisu toliko bliski, uvijek se bolje odlučiti za domaću tvrtku i sve obaviti na jeziku kojeg razumijete.

Postupak registracije domene

Kada se odlučite za određenu tvrtku putem koje ćete registirati domenu na internetu, sam postupak je vrlo jednostavan i kod svih tvrtki je uglavnom isti. Prvi korak će uvijek biti provjera domene. Nakon što unesete željeni naziv i esktenziju, sustav će vam dati informaciju o tome je li ona slobodna. Ako nije, dobit ćete određene prijedloge koje možete uzeti u obzir ili krenuti ispočetka. Imajte na umu da su moguće kombinacije, odnosno da čak i ako je naziv željene domene zauzet, možete se odlučiti za neku drugu ekstenziju i na kraju opet djelomično dobiti što ste željeli.

Nakon što pronađete slobodnu domenu, možete nastaviti proces registracije. On je vrlo jednostavan te je potrebno unijeti osobne podatke, podatke o plaćanju kao i željeni period registracije. On je uglavnom jednu godinu, a nakon tog perioda potrebno je ponoviti proces kako ne biste ostali bez svoje domene.

Dodatna zaštita web stranica uz SSL certifikat

Imate li web stranice putem kojih će vam posjetitelji slati neke osjetljive podatke, vrlo je važno i imati određenu zaštitu, a SSL certifikat za web stranice je odlično rješenje. Dostupan je u više različitih varijanti, a omogućuje šifriranje podataka koji se šalju od korisnika do web stranice. Web stranice koje imaju SSL certifikat prepoznat ćete po dvije stvari:

  • Oznaci lokota pokraj internetske adrese
  • Internetska adresa umjesto uobičajenih http počinje s https

SSL certifikat je gotovo obavezna usluga kod web trgovina koje se oslanjaju na razmjenu informacija između korisnika i vlasnika web stranica. Stoga, kada planirate nešto kupiti u nekoj web trgovini u kojoj prije niste kupovali, provjerite posjeduje li SSL certifikat jer vam to ipak može donijeti određenu razinu pouzdanosti u njezinu sigurnost.