Iskoristite pogodnosti hrvatske nacionalne domene

Jednom kada se odlučite na internet postaviti vlastite web stranice, morat ćete ugovoriti više različitih usluga. Sve te usluge će vam omogućiti jednostavnu administraciju i upravljanje svim potrebnim značajkama. Prije svega, bit će potrebno da svoje stranice postavite na neki poslužitelj ili da ugovorite zakup cijelog poslužitelja, kao ultimativno rješenje, ali ujedno i najskuplje.

Osim toga, vrlo je važno odabrati i dobru domenu i ekstenziju, koju će posjetitelji moći lako upamtiti. Iako se to možda na prvu čini kao lak posao, to ipak nije tako, zato što je potrebno pronaći onu koja je slobodna, odnosnu onu koju nitko prije vas nije registrirao. Domena HR odlična je planirate li se predstaviti domaćem tržištu.

Domena

Osim toga, vrlo je važno odabrati i dobru domenu i ekstenziju, koju će posjetitelji moći lako upamtiti.

Pokorite hrvatsko internetsko tržište

Planirate li otvoriti neki web shop ili se na neki način želite predstaviti hrvatskom tržištu, onda je najbolja opcija da se registrira domena HR. Riječ je o onoj koja ima ekstenziju .hr i prema tome je vrlo lako prepoznatljiva. Mnogi je nazivaju i Carnet domena zbog organizacije koja je zadužena za njezino upravljanje. U Hrvatskoj je to Carnet, odnosno Hrvatska akademska i istraživačka mreža. Oni se brinu o registraciji, odnosno paze da ne bi došlo do registracije dvije potpuno iste jer to nije moguće. 

Domena

Planirate li otvoriti neki web shop ili se na neki način želite predstaviti hrvatskom tržištu, onda je najbolja opcija da se registrira domena HR.

Nacionalne domene

Svaka zemlja ima svoju nacionalnu domenu koja je prepoznatljiva po ekstenziji koja je zapravo kratica te zemlje. Hrvatska nacionalna domena tako ima kraticu .hr. Upravo ta HR domena sve je zanimljivija onima koji ciljaju na hrvatsko tržište. Dostupna je u dvije varijante: 

  • Besplatna
  • Naplatna

Svaka ima svoje prednosti i mane. A nakon što se odlučite i registrirate željenu domenu, morat ćete još web stranice smjestiti na neki poslužitelj. Ta usluga se naziva hosting, a iako se može ugovoriti putem raznih stranih tvrtki, hrvatski hosting je mnogima najbolja i najjednostavnija opcija.

Besplatna domena HR

Iako sve što je besplatno zvuči zanimljivo, besplatna domena HR mnogima ipak neće biti najbolje rješenje. Naime, ona ima nekoliko ograničenja na koja morate pristati ako se želite odlučiti za njezinu registraciju. A to su sljedeće ograničenja:

  • Može se registrirati samo jedna po korisniku
  • Naziv ne može biti potpuno proizvoljan, već mora sadržavati dijelove vašeg imena i prezimena ili dijelove naziva tvrtke

To je dovoljno da mnogi odmah u startu odustanu od ove vrste i odluče se za puno bolju varijantu koja se plaća, ali gotovo da nema nikakva ograničenja.

Naplatna Carnet domena

Naplatna Carnet domena je zapravo gotovo identična bilo kakvoj globalnoj domeni koju možete registrirati. To znači da možete odabrati proizvoljan naziv, a možete i registrirati koliko god želite takvih varijanti. Isto tako, ova vrsta se može registrirati putem brojnih tvrtki koje nude tu uslugu, a između ostalog nude i usluge hrvatskog hostinga, ugovaranja certifikata i slično.

Odlična opcija je tako i ugovaranje svih potrebnih usluga koje bi vam mogle zatrebati na jednom mjestu jer ćete tako zasigurno i uštedjeti. Naime, brojne tvrtke nude posebno prilagođene pakete s više uključenih usluga po nešto povoljnijoj cijeni.


Hrvatski hosting web stranica razlikuje se po cijenama pa je dobro znati što vam je točno potrebno.

Hrvatski hosting je sve kvalitetniji

Hosting web stranica je usluga smještaja web stranica na nekom poslužitelju ili zakup cijelog poslužitelja. Može se ugovoriti putem brojnih stranih tvrtki, a posljednjih nekoliko godina je hrvatski hosting sve popularniji. Nudi gotovo iste karakteristike kao i onaj koji ćete ugovoriti putem neke strane tvrtke, ali uz sve to imate sve potrebne informacije i pomoć na hrvatskom jeziku. Upravo to će znati cijeniti oni koji ne barataju toliko dobro stranim jezicima.

Odabrati uglavnom možete između 3 vrste:

  • Dijeljeni
  • VPS
  • Zakup poslužitelja

Odaberite odgovarajući hrvatski hosting

Mnogi se možda neće odmah snaći i neće znati koju vrstu odabrati. Hrvatski hosting web stranica razlikuje se po cijenama pa je dobro znati što vam je točno potrebno. Ako planirate na Internet postaviti samo neke osobne stranice, onda će vam biti dovoljna i najjeftinija varijanta, odnosno dijeljeni web hosting. Kod njega ćete dobiti mjesto na nekom poslužitelju, no nećete imati gotovo nikakve mogućnosti dodatne prilagodbe.

S druge strane, tražite li neko optimalno rješenje, onda je VPS hosting internetskih stranica ono što vam treba. On će vam omogućiti dobivanje virtualnog mjesta na poslužitelju, ali zbog toga ćete moći dodatno prilagođavati razne postavke i slično. Ako vam niti to nije dovoljno dobro, možete zakupiti cijeli poslužitelj što predstavlja najbolju i najskuplju opciju hrvatskog hostinga, ali ujedno i puno toga dobivate.