Hrvatski hosting za domaće internet stranice

Kad krenete s izradom svoje web stranice, obično za brend ili tvrtku, normalno je da niste baš upoznati s terminologijom. Ako se nikad prije niste bacili u rad s web dizajnom, hostingom i domenama, a odlučili ste da ćete vi biti ti koji će to odraditi, na pravom ste mjestu da saznate sve o prvim koracima – web hostingu i domeni.

Kroz ovaj tekst ćemo se fokusirati na hrvatski hosting, koji ima niz prednosti u odnosu na strane. Sve o tome koje su i kako ga odabrati, saznajte u nastavku.

Što je web hosting?

Web hosting je vaše rezervirano mjesto na internetu. Svaki dan, na internetu se izmjeni jako velik broj podataka i pohranjuje se izuzetno velik broj bitova i bajtova. Zbog toga mora postojati neka struktura. Ta struktura se regulira hostingom – morate kupiti hosting da biste „kupili“ mjesto gdje će biti vaši podaci. Serveri se mogu nalaziti u bilo kojem djelu svijeta, a hrvatski hosting se nalazi u blizini posjetitelja, što omogućava znatno bolje performanse.

Hosting nije samo „mjesto za podatke“, već je i mjesto zahvaljujući kojem imate autorska prava i maksimalnu ovlast nad time što radite. Možete ući „ispod haube“ i vidjeti kako funkcionira back-end, kako front-end, kako izgleda vaša baza podataka, kako se reguliraju mailovi i slično. Ako ste netko tko nije upoznat s ovim terminima i uopće vas ne zanima ništa osim vaše web stranice i toga da ona radi, ne brinite – ne morate ovo sve poznavati, samo vas upoznavamo s mogućnostima.

Zašto odabrati hrvatski hosting?

Zašto ne biste uzeli neki američki hosting koji vam se izbacio kao reklama za superjeftinu cijenu? Nekoliko je razloga. Jedan je taj da će vaša web stranica ovisiti o serverima na kojima su podaci, pa tako i lokaciji gdje su. Hrvatski hosting je ovdje u prednosti, jer ćete uvijek imati bržu akciju i reakciju, bolje iskustvo za svoje posjetioce i bolju komunikaciju s prodavačem.

Ako koristite kvalitetan hrvatski hosting, postoji određena količina povjerenja koje inače nema, a možete i kontaktirati korisničku službu bez velikih tarifa i poreza. U svakom slučaju, za ozbiljno poslovanje unutar države, osjetit ćete mnoga olakšanja (kako pravna, tako digitalna) ako se odlučite za davatelja usluga koji je pod istim zakonskim pravilima.

Kako odabrati kvalitetan hosting?

Neke stvari koje je bitno provjeriti pri kupovini hostinga jesu diskovi na kojima se nalaze podaci – preferirajte SSD, a ne HDD. Uvijek su bolji oni davatelji usluga koji koriste cPanel ili neko slično, intuitivno korisničko sučelje za koje ne trebate nikakvo ekstenzivno informatičko znanje.

Provjerite što dobivate unutar hostinga:

  • Koju količinu podataka?
  • Koju brzinu?
  • Koliko e-mail adresa?
  • Koji je maksimalni broj posjetitelja koje može primiti hosting?

Imajte na umu da hrvatski hosting zbog blizine servera, nudi znatno bolje performanse u odnosu na strane. Također, korisnička podrška je dostupna na našem jeziku, što je još jedna odlična stvar koju dobivate.

Što je domena, a što provjera domene?

Sad kad znate što je hosting, znate da imate svoje mjesto na internetu uz koje dolazi i sučelje na kojem možete raditi raznorazne stvari koje smo spomenuli. Nekako morate pristupiti vašoj web stranici i izgraditi sve te podatke, a prvi korak koji morate poduzeti je kupovina domene. Provjera domene je prvi korak kod registracije.

Što je to domena? 

Domena je ono što mnogi poistovjećuju s linkom, a otprilike nam je i jasno zašto! Domena obično glasi nešto.com ili nešto.hr i ona je način na koji se pristupa vašoj web stranici. Kad kupujete domenu, postoje neke stvari na koje morate obratiti pozornost – o njima još nešto malo kasnije.  Provjera domene je veoma bitna, jer tako otkrivate koji naziv je slobodan, a koji već registriran.

Kako izabrati dobru domenu?

Kod domene je najbitnije da je direktno povezana uz vaš brend i da se radi o domeni koja je po mogućnosti pod imenom brenda! Ako može, neka to bude ili naslov koji koristite svugdje drugdje ili moto/slogan koji imate. Tako ljudi nikad neće imati dileme oko domene, a i brzo će zapamtiti adresu pa se vratiti na web stranicu.

Svakako, prilikom odabira imajte na umu da je dosta domena već registrirano, pa će provjera domene biti odičan alat za odabir. Pravilo „što kraće, to bolje“ je definitivno najbolji mjeritelj. Općenito je u prednjem dijelu domene (ono prije .com ili .hr) najbolje staviti do 12 znakova, ali to nije neko pravilo koje definitivno morate pratiti.