Hrvatski hosting se ističe kvalitetom i pouzdanošću

Internetske stranice su u današnje vrijeme postale gotovo neizostavne za sve ozbiljnije oblike poslovanja. Imate li neku svoju tvrtku, a ako se putem web stranica niste predstavili svijetu, gubite jako puno potencijalnih klijenata. A da biste ih mogli postaviti na internet, potrebno vam je nekoliko usluga, kao što su:

 • Registracija domene
 • Web hosting
 • SSL certifikat (opcionalno)

Ove usluge vam omogućuju da web stranice postavite na neki poslužitelj, pridružite im neku domenu, a ujedno i dodatno zaštitite one dijelove koji se tiču slanja osobnih podataka ako ugovorite SSL certifikat.

Hosting internetskih stranica kao vrlo važan dio

Jedan od najvažnijih dijelova vezanih uz postavljanje web stranica da budu dostupne svima je hosting. Pod tim pojmom se podrazumijeva zakup prostora na nekom poslužitelju ili zakup cijelog poslužitelja, za one koji traže najbolje rješenje. Moguće ga je ugovoriti putem domaćih ili putem stranih tvrtki. No, hrvatski hosting danas odlikuje kvaliteta i pouzdanost te se mnogi odlučuju upravo za tu domaću opciju.

Odlučite li se i vi, očekuju vas sljedeće pogodnosti:

 • Sve potrebno na hrvatskom jeziku
 • Brojni prilagođeni paketi s različitim uključenim uslugama
 • Različite vrste hostinga namijenjene različitim tipovima korisnika
 • Konkurentne cijene inozemnim rješenjima

Prednost hrvatskog jezika kod odabira web hostinga

Hrvatski hosting internetskih stranica je odlično rješenje za sve one koji ne znaju dobro strane jezike koji su uglavnom neophodni da biste taj postupak mogli odraditi putem neke inozemne tvrtke. U slučaju da se odlučite za domaće rješenje, cijeli postupak ćete vrlo jednostavno obaviti prateći korake na hrvatskom jeziku. No, nije to jedina prednost.

U slučaju da ćete nakon ugovaranja te usluge i dalje imati nekih problema, uvijek ćete moći nazvati službu za korisnike ili im pisati, a sve na jeziku na kojem se ipak najbolje snalazite. 

Sve najpoznatije vrste hostinga

Hrvatski hosting, bez obzira za koju tvrtku se odlučite, nudi one najpopularnije vrste hostinga koje biste mogli dobiti i da se odlučite za neku inozemnu tvrtku. Tri najpoznatije vrste su:

 • dijeljeni
 • VPS
 • namjenski poslužitelj

Svi oni imaju svoje prednosti i mane i svaki korisnik mora odlučiti što mu je od toga potrebno i odlučiti se za onaj najprikladniji.

Dijeljeni hosting

Dijeljeni hrvatski hosting vam omogućava dobivanje prostora na nekom većem poslužitelju. A isto tako kako vi dobijete svoj dio na njemu, tako će ga i dobiti hrpa drugih korisnika. A upravo to je i njegova najveća mana. Rad svih korisnika ovisi o radu tog cijelog poslužitelja pa ponekad može doći do određenih problema koje možda niste vi prouzročili već netko drugi, ali će to utjecati i na vas. No, ova vrsta je zato najjeftinija te je dobro rješenje za neke manje web stranice.

VPS

VPS je vjerojatno kratica za koju ste puno puta čuli, a iza nje se krije Virtual Private Server. VPS je sličan dijeljenom hostingu, no uz jednu vrlo veliku razliku. A to je da ćete ovdje dobiti svoj virtualni dio na poslužitelju te drugi korisnici nikako neće utjecati na vas. Uz sve to, imat ćete i određene mogućnosti prilagodbe tog svog dijela, poput instaliranja vlastitih aplikacija, što kod dijeljenog nije moguće.

Namjenski poslužitelj

Tražite li najviši stupanj prilagodbe, rješenje se nameće samo po sebi, a riječ je o namjenskom poslužitelju. Ugovaranjem ove usluge dobit ćete cijeli poslužitelj na korištenje. Svi njegovi dijelovi pripadaju samo vama, moći ćete sve posebno prilagođavati, a osim softverske prilagodbe, određene tvrtke će vam izaći u susret i ponuditi vam i hardverske prilagodbe. 

Ovo je najskuplji hrvatski hosting, no nudi bezbroj mogućnosti zbog kojih je korisnicima velikih poslovnih web stranica itekako isplativ.

SSL certifikat za veću razinu sigurnosti

Brojne web stranice nude i određeni stupanj interaktivnosti s korisnicima. Klasičan primjer su web trgovine gdje korisnik može odabrati određene proizvode i kupiti ih plaćanjem kreditnom karticom putem interneta. To može predstavljati određeni rizik te se zato preporučuje da takve stvari raditi samo na onime koje posjeduju SSL certifikat

SSL certifikat dostupan je u više različitih varijanti te njegovo prisustvo na web stranicama osigurava nešto veću razinu sigurnosti. A kako ćete znati da se na nekoj stranici nalazi SSL certifikat? Po dvije stvari:

 • Adresa internetske stranice ne počinje s http:// nego s https://
 • Pokraj naziva web stranice prikazan je lokot

Na sumnjive web stranice kod kojih ne može potvrditi prisutnost SSL certifikata, a koja od vas traži unos osjetljivih podataka poput broja kreditne kartice i slično, bolje je ne ostavljati takve podatke zbog moguće zlouporabe.