Hosting kao jedna od osnovnih usluga

Postavljanje stranica na internet zahtijeva ugovaranje nekoliko usluga. Prije svega, morate se odlučiti za naziv, odnosno domenu. To je ono što će korisnici upisati u svoj internetski preglednik i nakon čega će im se prikazati vaše stranice. U te svrhe ćete ugovoriti registraciju domena.  A da bi stranice bile stalno dostupne, potrebna vam je još jedna usluga, a to je hosting internetskih stranica. Pod time se smatra ugovaranje zakupa određenog internetskog prostora koji će služiti za smještaj stranica.

Ove dvije gore navedene usluge gotovo da spadaju u obavezne, a postoji još niz drugih, kao što je ugovaranje SSL certifikata i slično.

Hosting putem stranih tvrtki

Hosting internetskih stranica možete vrlo jednostavno ugovoriti putem interneta i s bilo kojom tvrtkom u inozemstvu koja to nudi. Izbor je stvarno vrlo velik i tražite li optimalno rješenje, imat ćete puno posla. Naime, brojne tvrtke nude razne prilagođene pakete pa ponekad za istu cijenu možete kod neke druge tvrtke dobiti još neke usluge besplatno.

Stoga se svakako isplati malo detaljnije proučiti ponude više tvrtki te se tek nakon toga odlučiti za idealno rješenje. Isto tako, cijene su ponekad pristupačnije nego da se odlučite za neku domaću tvrtku.

Hosting putem domaćih tvrtki

Iako smo gore naveli da su cijene putem stranih tvrtki ponekad i pristupačnije, još uvijek će se puno ljudi radije odlučiti za usluge domaćih tvrtki. Svatko ima svoje razloga za to, no jedan od razloga je svakako jezik i jednostavnost dolaska do pomoći. Budete li imali bilo kakvih problema, možete se obratiti toj tvrtki putem telefona, e-pošte ili jednostavno otići do njihove poslovnice, ako je imaju.

Važno je napomenuti da je web hosting koji ugovorite putem domaćih tvrtki gotovo identičan onome kojeg nude strane tvrtke, po razini kvalitete te po vrstama i ostalim karakteristikama.

Najpopularnije vrste hostinga

Postoje različite vrste hostinga internetskih stranica, ali tijekom vremena su se tri vrste izdvojile kao one koje se najviše koriste:

  • Dijeljeni hosting
  • VPS
  • Najam cijelog poslužitelja

Dijeljeni hosting predstavlja najjednostavniju i ujedno i najjeftiniju vrstu. Prilikom ugovaranja ove usluge, dobit ćete svoj dio prostora na nekom poslužitelju. No, taj poslužitelj se dijeli među mnoštvom korisnika te postoji mogućnost da vam stranice zbog zagušenja postanu nedostupne i slično. Zato je bolja opcija VPS. On podrazumijeva da dobivate virtualni dio na nekom poslužitelju te samim time niste nimalo ovisni o ostalim korisnicima tog poslužitelja. To vam ujedno daje i određene mogućnosti prilagodbe jer sami možete instalirati svoje programe i slično.

Tražite li najviši stupanj prilagodbe, možete se odlučiti za najam cijelog poslužitelja. U tom slučaju je on samo vama na raspolaganju te njime možete upravljati kako želite. Naravno, tu razinu prilagodbe prati i visoka cijena. No, postavljate li na internet neke važne poslovne stranice, onda biste svakako trebali razmisliti o ovoj opciji.

Paketi za prilagodbu hosting paketa

Kako hosting internetskih stranica ne bi kod svih tvrtkti bio identičan, one su se dosjetile da ga ponude u obliku raznih paketa. A ti paketi sadržavaju i brojne dodatne usluge koje će svi znalci znati itekako cijeniti. Tako možete odabrati određen broj adresa e-pošte, količinu uključenog internetskog prometa, antivirusnu zaštitu itd.

Imajte na umu kako među tvrtkama koje nude ovu uslugu vlada velika konkurentnost, stoga se one trude svojim potencijalnim korisnicima pružiti dodatni razlog da pređu baš kod njih. Zato svakako pogledajte ponudu više tvrtki i odlučite se za najzanimljiviju. Tražite li odlično rješenje iz susjedstva, onda je domovanje.com odlična mogućnost.

SSL certifikat za veću razinu sigurnsosti

SSL certifikat nije nešto što morate imati. No, imate li neke web stranice putem kojih morate prikupljati određene osjetljive podatke, primjerice osobne podatke, brojeve kreditnih kartica i sl., svakako je dobro da nabavite i SSL certifikat.

Na stranicama koje ga imaju prepoznat ćete ga po dvije stvari. U polju gdje se unosi adresa internetske stranice, vidjet ćete oznaku lokota. On znači da su podaci koji će se prenositi s jednog računala na drugo osigurani, kako ih treća osoba ne bi presrela i zloupotrijebila. Isto tako, web stranica koja ima SSL certifikat će imati i nešto drugačiji naziv. Odnosno, osim već uobičajenog http://, pisat će https://. Taj dodatak u obliku slova „s” je još jedan pokazatelj da je stranica zaštićena putem certifikata.

Stoga, vidite li prilikom pretraživanja ta dva znaka, možete biti relativno sigurni da će se podaci prilikom slanja svaki put šifrirati.