Domena

Domene za svakoga

Razvoj interneta prati i sve veći broj internetskih stranica, koje su popularnije pod nazivom web-stranice. One mogu biti poslovne, pratiti neko lokalno poslovanje, ali i biti potpuno okrenute internetskom poslovanju. Osim toga, jako je velik broj i raznih osobnih stranica. A kako bi se stranice mogle razlikovati i kako bi im netko mogao pristupiti, koriste se internetske domene.

To su zapravo adrese na internetu, odnosno ono što morate upisati u svoj internetski preglednik kako biste otvorili neku web-stranicu. Postoje brojne vrste te ih danas ima ogroman broj. Jedina značajka koja je svima zajednička je da naziv i ekstenzija moraju biti potpuno unikatni.

Naziv i ekstenzija

Domene na internetu sastoje se od dva osnovna dijela:

  • Naziva
  • Ekstenzije

Ta dva dijela su uvijek razdvojena s točkom. Naziv je njihov najbitniji dio i upravo to je ono po čemu će korisnik neku domenu lakše ili teže zapamtiti. Zbog toga se mnogi trude da taj naziv bude što kraći i pamtljiviji, no često je teško pronaći tako nešto s obzirom da su već odavno zauzeti.

Domena

Kako bi se stranice mogle razlikovati i kako bi im netko mogao pristupiti, koriste se internetske domene.

Ekstenzija pokazuje je li riječ o globalnim ili nacionalnim domenama. Globalne su svakako najpoznatije i jedna od najpopularnijih je svakako com domena. Zbog velike potražnje, globalne domene su proširene i dodane su i brojne nove koje možete registrirati.

Globalne domene

Vrlo veliki broj korisnika će se odlučiti za globalnu domenu. Kao što je ranije navedeno, najpoznatija je svakako ona s ekstenzijom com. No, upravo zbog te ogromne popularnosti, danas je gotovo nemoguće pronaći slobodan kratak naziv koji je uparen s com domenom. No, danas postoje i brojne dodatne globalne domene koje odmah iz ekstenzije sugeriraju o čemu bi mogla biti pojedina web-stranica, poput primjerice art, photo, rent, cafe i razne druge.

Globalna domena

Vrlo veliki broj korisnika će se odlučiti za globalnu domenu.

Korištenjem takvih ekstenzija zajedno s dobrim nazivom, možete stvoriti vrlo zanimljive i pamtljive kombinacije, koje bi mogli biti i puno uspješnije od onih s com ekstenzijom. Dakle, nemojte se bojati eksperimentirati.

Nacionalne ili Carnet domene

Brojne države sadrže i svoju vlastitu nacionalnu domenu koja se lako može prepoznati po kratici te države. Primjerice, vidite li ekstenziju hr, odmah možete znati da je riječ o hrvatskoj nacionalnoj domeni. Isti stvar je i s kraticama drugih država, poput primjerice rs (Republika Srbija), si (Slovenija) itd. Isto tako, u svakoj državi je određena organizacija zadužena za upravljanje njome. U Hrvatskoj je ta organizacija Carnet, odnosno Hrvatska akademska i istraživačka mreža. Mnogi zbog toga koriste i naziv Carnet domene kada govore o hrvatskim nacionalnim domenama.

Web-stranice morate i negdje smjestiti

Kako bi vaše web stranice stalno bile dostupne na internetu, posjetiteljima iz svih dijelova svijeta i u bilo koje vrijeme, morate ih smjestiti na neki poslužitelj, a poslužitelj nije ništa drugo nego računalo koje je stalno spojeno na internet. Za to ćete morati ugovoriti uslugu hostinga web-stranica. Iako se mnogi danas odlučuju za VPS hosting kao optimalno rješenje, još dvije vrste hostinga se izdvajaju:

  • Dijeljeni hosting
  • Namjenski poslužitelj

Dijeljeni hosting spada u najjeftiniju vrstu hostinga, a omogućuje dobivanje mjesta na nekom poslužitelju koji se dijeli na više korisnika. To znači da će i njegovi resursi također biti podijeljeni, ali i da nećete moći raditi neke preinake ili svoj dio prilagođavati onako kako vam odgovara.

S druge strane, namjenski poslužitelj je najskuplja vrsta web hostinga, ali s razlogom. Naime, u ovom slučaju dobit ćete poslužitelj potpuno na raspolaganje. To znači da ćete ga moći prilagoditi točno onako kako to vama odgovara, ali i da ostali korisnici nimalo neće utjecati na njegov rad. Imajte na umu da za konfiguraciju ovakvog naprednog rješenja ipak trebate imati nešto više informatičkog znanja.

VPS hosting kao optimalno rješenje

Govorimo li o nekom optimalnom rješenju koje bi moglo zadovoljiti brojne korisnike, onda je to zasigurno VPS hosting web-stranica. VPS je kratica od izraza Virtual private server i to je upravo ono što ovdje dobivate, virtualno i privatno mjesto na nekom poslužitelju. Zbog toga što je riječ o virtualnom mjestu, možete to svoje mjesto prilagođavati svojim potrebama, a drugi korisnici i njihov rad neće nimalo utjecati na vaš rad na vašem mjestu.

Virtual private server

VPS je kratica od izraza Virtual private server

VPS hosting se može ugovoriti putem brojnih tvrtki koje nude te usluge, a mnoge od njih nude i uslugu registracije domene. Svakako je preporuka da kod jedne tvrtke ugovorite odmah te dvije usluge jer ćete zasigurno i uštedjeti, no u slučaju bilo kakve potrebe za pomoć, lakše ćete sve obaviti na jednom mjestu.