Domena se mora provjeriti prije registracije

Svi koji se redovno koriste internetom, svaki dan nekoliko puta u svoj omiljeni internetski preglednik upisuju nazive raznih domena. One zapravo predstavljaju adresu internetskih stranica kojih je iz dana u dan sve više. One ujedno i olakšavaju snalaženje na internetu jer bez njih, sve bi izgledalo puno konfuznije. Primjerice, umjesto google.com, morali biste utipkavati nešto poput 171.165.82.250, što predstavlja IP adresu.

Ono što se mora poštivati je da može postojati samo jedna unikatna domena, što obuhvaća njezin naziv i ekstenziju. Mogu postojati one istog naziva i različite ekstenzije, kao i one iste ekstenzije i različitog naziva. Stoga je prije registracije obavezna provjera domene.

Domene se provjeravaju prije registracije

Bez obzira za koju tvrtku se odlučili prilikom same registracije, prvi korak je uvijek provjera domene. Ona je ugrađena u taj postupak i uvijek se provodi na samom početku. Možda toga prilikom registracije niste bili ni svjesni, ali kada se odlučite za registraciju, prvi korak će vam uvijek biti da upišete željeni naziv i ekstenziju. Ako taj korak uspješno prođete, odnosno ako je riječ o unikatnoj domeni, možete nastaviti s daljnjim koracima.

Taj proces se u potpunosti obavlja putem interneta i sve je gotovo u svega nekoliko sekundi. A kako bi to bilo moguće, željeni naziv se uspoređuje s podacima iz baza domena na internetu.

Rezultati provjere domene

Jednom kada unesete željeni naziv domene i nakon što se izvrši provjera domene, možete dobiti dva rezultata:

  • domena je slobodna i možete nastaviti s registracijom
  • domena je zauzeta

Prvi slučaj nije potrebno puno objašnjavati. Sreća je na vašoj strani, nitko prije vas se nije odlučio za taj naziv i možete nastaviti s registracijom. S druge strane, dobijete li odgovor o zauzeću, imate dvije mogućnosti. Sustav će vam u većini slučajeva preporučiti neke slične, ali slobodne domene koje možete, ali i ne morate prihvatiti. Ponekad je tu riječ o istom nazivu, ali drugačijoj ekstenziji, a ponekad preporuka ide u smjeru kompletne promjene naziva. Ako niste zadovoljni s prijedlozima, tada se možete vratiti na početni korak te upisati nešto potpuno novo, nadajući se da ćete imati više sreće.

Provjera domene putem neovisnih servisa

Provjera domene se lako može obaviti i putem raznih neovisnih servisa dostupnih na internetu. Riječ je o stranicama koje između ostalog nude tu uslugu potpuno besplatno, iako primarno to nisu tvrtke koje se bave registracijama i slično. No, provjeravanje domena na takvim mjestima ima i svoje određene prednosti. Naime, ovakvi servisi često nude i puno više informacija o domenama koje su već ranije registrirane, odnosno zauzete.

Tako ćete u određenim slučajevima moći saznati tko je domenu već prije registrirao, kada je to učinjeno te do kada traje registracija. Također ćete moći pronaći i neke osobne podatke vezane uz tog pojedinca ili tvrtku, poželite li im se javiti. Ako se na domeni ne nalaze nikakve stranice, postoji mogućnost da s njima možete postići neki dogovor te da vam mogu prodati željenu domenu.

Ugovorite više informatičkih usluga odjednom

Ako ste se odlučili za neku hrvatsku tvrtku po pitanju registracije domene, vjerojatno ćete uočiti da većina njih uz tu uslugu nudi i brojne druge usluge. U slučaju da želite na internet postaviti svoje stranice, svakako će vam biti potreban i hosting. Možda ste tu uslugu planirali ugovoriti negdje drugdje, no hrvatski hosting ugovoren preko neke od domaćih tvrtki bi mogao biti odlično rješenje. Nudi istu razinu kvalitete kao i da ste ga ugovorili putem nekih inozemnih tvrtki, ali ujedno ćete dobiti i sve na domaćem jeziku.

Također, ugovorite li registraciju i hosting putem iste tvrtke, često ćete dobiti i neki popust pa svakako razmislite o toj opciji.

Domaće informatičke tvrtke

Na hrvatskom internetskom prostoru se već dugi niz godina može pronaći respektabilan broj tvrtki putem kojih se može ugovoriti hrvatski hosting, putem kojih se može napraviti provjera domene te kasnija registracija i koje nude brojne druge usluge. Kako bi bile konkrurentne, nastoje korisnicima pružiti što više prilagođenih rješenja te im osigurati brojne popuste.

Mnoge domaće informatičke tvrtke tako nude razne pakete koji sadrže razne usluge te su znantno jeftiniji nego da pojedinačno ugovarate usluge putem više tvrtki. Isto tako, prednost ugovaranja na jednom mjestu je što ćete sve probleme puno lakše i brže riješiti s jednom korisničkom službom. Zato provjerite što se sve nudi i odaberite ono rješenje koje ima sve što vam je potrebno.