Domena

Domena HR idealna je za pokretanje web stranice

Planirate pokrenuti web stranicu i na taj način prezentirati svoje proizvode ili usluge? Tada je domena HR odličan izbor za njenu web adresu! U današnje vrijeme je neophodno biti prisutan na internetu i zbog toga sve više web stranica nastaje na dnevnoj bazi. Digitalizacija je postala ključ za uspješnost svake firme, a to i ne čudi s obzirom na to da internet ima nekoliko milijardi korisnika.

Još jedna pozitivna potvrda važnosti internet stranice su pozitivne naznake oko broja korisnika u budućnosti, gdje će svaki čovjek na planeti biti aktivni korisnik interneta. Stoga, nemojte samo razmišljati o pokretanju web stranice, već krenite s tim izazovom danas. Kroz ovaj tekst ćemo vas uputiti u sve bitne stavke oko izrade i objasniti pojmove s kojima ćete se susresti.

Što je internet domena?

Mnogi ljudi koji tek kreću u stvaranje internet stranice, nisu upoznati s nekim osnovnim pojmovima. Internet domena je web adresa stranice, tj. poveznica preko koje posjetitelj dolazi do nje. Domena HR je najpopularnija zbog svoje ekstenzije, koja je namijenjena stranicama u Hrvatskoj. Sama domena nema nikakve tehničke specifikacije i o njoj ne ovisi koliko će se stranica brzo učitavati ili hoće li biti dostupna u svakom trenutku. Domena je isključivo poveznica sa serverom, koji se naziva web hosting.

Domena HR je najpopularnija u Hrvatskoj

Domena HR je najpopularnija zbog svoje ekstenzije, koja je namijenjena stranicama u Hrvatskoj.

Ekstenzije domene

Kod odabira domene morate izabrati naziv domene te ekstenziju. Naziv birate sami i on može biti bilo koja riječ ili skup riječi, dok ekstenzije birate od ponuđenih. Najpoznatije ekstenzije na internetu su:

  • .com
  • .net
  • .org

Bitno je napomenuti da su domene unikatne i da ako je neka domena registrirana, vi morate birati drugi naziv ili neku slobodnu ekstenziju. Zbog toga danas postoji velik broj ekstenzija domena, jer je sve više stranica online i poznatih riječi zauzeto kod domena .com ili .net. 

Odabir domene

Prilikom odabira domene, prva stvar koju se morate zapitati je; želite li stvarati brend ili koristiti exact match domenu? U prijevodu, stvaranje brenda je odabir neke riječi koju ćete promovirati i koja će postati sinonim za ono što se bavite ili ako imate firmu naziv firme. Exact match domena HR predstavlja točan opis web stranice, tj. djelatnosti firme, poput izradaključevazaauto. 

Kod odabira domene morate paziti na nekoliko stvari:

  • da domena bude lako pamtljiva
  • da bude što kraća i jednostavnija
  • da odaberete odgovarajuću ekstenziju (za web stranice u hrvatskoj je najbolje domena HR, dok za strane web stranice birajte isključivo .com ili .net, jer su najpopularnije)
Domene su unikatne

Domene su unikatne i da ako je neka domena registrirana, vi morate birati drugi naziv ili neku slobodnu ekstenziju.

Provjera domene

Alat provjera domene će vam biti od velike koristi prilikom odabira, jer vam dopušta da za upisivanje odgovarajućeg naziva odmah saznate koje su ekstenzije slobodne, a koje zauzete. Provjera domena HR je odličan alat koji je i neophodan prije registracije, kod dodavanja domene u košaricu.

Registracija domena HR

Registracija domena HR može se obaviti kod raznih registra domena, a sama registracija može biti na period od minimalno jedne godine. Domenu nikada ne možete kupiti zauvijek, ali nakon što je registrirate možete je produljivati koliko god želite. Imajte na umu da ako je zaboravite produljiti, netko drugi je može registrirati, a domene s vremenom na internetu stječu autoritet i to može biti veliki gubitak.

SSL certifikat za sigurnost web stranice

Još jedna veoma bitna stvar koju morate zakupiti u današnje vrijeme je SSL certifikat, koji brine o sigurnosti web stranice i podataka koji se unose na njoj. Iako je prije nekoliko godina SSL bio obavezan isključivo za web trgovine i stranice gdje su se upisivali neki važni podatci (npr. brojevi kartica), danas je postao standard na internetu i stranice koje nemaju certifikat SSL se:

  • lošije rangiraju na tražilicama
  • blokiraju kod web browsera nekih ljudi
SSL certifikat

SSL certifikat brine o sigurnosti web stranice i podataka koji se unose na njoj.

Zbog toga je SSL certifikat izuzetno važan i neophodan za svaku web stranicu. 

Kako funkcionira SSL?

Njegov način funkcioniranja je iznimno jednostavan; kada vaš posjetitelj na web stranici upiše podatke i pošalje, SSL ih kriptira i za vrijeme putovanja između korisnika i servera ti podatci su kriptirani. Kada stignu na odredište se dekriptiraju i postoje u izvornom obliku. Tako u slučaju da ih se na putovanju presretne i dođu u krive ruke je nemoguće otkriti što u njima piše, jer su u obliku šifre.

Ako vam je potreban SSL ili bilo koja druga stvar za web stranicu, tada možete posjetiti https://www.infonet.hr/ i pronaći sve potrebne stvari po izrazito povoljnim cijenama.