Dodatan izvor energije za vaš telefon

Uzimajući u obzir činjenicu kako su današnji mobilni telefoni energetski sve zahtjevniji, a tempo našeg života sve brži, ne čudi potreba brojnih korisnika za dodatnim izvorom energije za njih. Iako brojni proizvođači mobilnih telefona rade na tome da oni što više štede energiju, potreba za dodatnom energijom je uvijek prisutna. 

Ukoliko ste i vi jedan od korisnika s takvim potrebama, odlično rješenje je kupovina powerbanka ili eksterne baterije koja će vam omogućiti tu dodatnu energiju, u bilo koje vrijeme i na bilo kojem mjestu na kojem se nalazite. 

Koliki kapacitet odabrati

Pri odabiru idealnog powerbanka najvažnija specifikacija je svakako njegov kapacitet. Njega ćete dobiti kada pomnožite kapacitet baterije vašeg mobilnog telefona ili tableta s dva ili tri (preporuka). Rezultat koji dobijete na ovaj način neka bude polazna točka pri odabiru kapaciteta te ispod toga nemojte ići. 

Kapacitet Powerbanka

Pri odabiru idealnog powerbanka najvažnija specifikacija je svakako njegov kapacitet.

Ukoliko ste osoba koja često putuje i koristi mobilni uređaj preko 12 sati te za to vrijeme nemate mogućnost punjenja svojih uređaja u klasičnim utičnicama, stručnjaci savjetuju da odaberete powerbank kapaciteta od 10 000 mAh ili više. On je, osim za samu količinu energije koju pruža, vrlo bitan i ukoliko imate potrebu za punjenjem više uređaja.

Kompaktnost i funkcionalnost vanjske baterije

Osim kapaciteta vanjske baterije, vrlo bitan je i izbor veličine iste. Naime, kako bi se ostvarila osnovna svrha powerbanka, a to je pružanje energije na putu ili vani, on mora biti kompaktan i funkcionalan. Stoga, stručnjaci savjetuju kupnju manjih modela powerbanka ukoliko ćete ih koristiti svakodnevno jer nitko ne želi sa sobom nositi veliki i teški model koji će ga sputavati.

Kada govorimo o materijalu od kojeg se izrađene današnje eksterne baterije, važno je znati da se danas izrađuju od dvije vrste materijala, a to su:

  • litij-ion
  • litij-polimer

Litij-ion materijal je jeftiniji od litij-polimera, no litij-polimer osigurava dvostruku količinu gustoće po jedinici mase tijekom punjenja te ima manji memorijski efekt tijekom vremena pa je bolji izbor ukoliko želite kvalitetniji i dugovječniji powerbank.

Vanjske baterija

Osim kapaciteta vanjske baterije, vrlo bitan je i izbor veličine iste.

Jedan, dva ili tri USB priključka

Današnji powerbankovi za punjenje dolaze u brojnim varijacijama kapaciteta, veličina, materijala, ali i broja USB priključaka. Ukoliko znate da ćete ga koristiti za punjenje samo jednog uređaja, onda je izbor powerbanka s jednim USB priključkom od 2 ampera sasvim u redu za vas. 

Ipak, ukoliko ćete istovremeno puniti dva ili više uređaja, morat ćete se odlučiti za model većim brojem USB priključaka. Ono na što u ovom slučaju trebate paziti je to može li USB sučelje na vašem mobilnom telefonu ili tabletu primiti više od jednog ampera. To nije slučaj kod nekih starijih modela mobilnih telefona i tableta, što može dovesti do oštećenja unutarnjeg strujnog kruga. 

Vrijeme punjenja powerbanka

Kod kupnje najboljeg powerbanka, dobro je pronaći i informaciju o tome koliko mu je vremena potrebno za punjenje. Što je kapacitet powerbanka manji, vrijeme potrebno za njegovo punjenje je kraće. 

Ipak, važno je naglasiti kako nijedan powerbank ne može prenijeti svoj puni kapacitet na vaš uređaj jer dio svoje energije troši na generiranu toplinu. 

Čuvanje električne energije

One posebno zainteresirane za prijenosne baterije za uređaje, zanimat će i koliko dugo mogu čuvati energiju kada se ne koriste. Odgovor na ovo pitanje ovisi o modelu i kvaliteti baterijskih ćelija pa tako neki kvalitetniji modeli energiju mogu čuvati od tri do šest mjeseci s minimalnim gubitkom, dok neki prosječni modeli energiju čuvaju od četiri do šest tjedana. 

Osim navedenih kriterija, na očuvanje energije utječe i temperatura zraka u okolini prijenosne baterije što može promijeniti vrijeme i količinu sačuvane energije. Zaključno možemo reći kako uglavnom svi modeli dugoročno gube svoju sposobnost držanja energije nakon punjenja. 

Pametni mobilni telefoni

Pametni mobilni telefoni su danas sveprisutni zbog svoje prenosivosti

Mobilni telefoni kao dio životnog stila

Pametni mobilni telefoni su danas sveprisutni zbog svoje prenosivosti, veličine i velikog broja mogućnosti koje pružaju korisnicama. Prva generacija mobitela davala je mogućnost isključivo glasovne komunikacije uz korištenje analognog signala. Druga generacija mobilnih uređaja je bila u cijelosti digitalizirana što je potaklo komercijalizaciju mobilnih telefona koji su 1993. godine postali sredstvom za razmjenu informacija. A one tada više nisu bile samo govorne nego i podatkovne (mogli su se slati SMS poruke), moblni telefon je omogućio pristup internetu i razmjenu elektroničke pošte. 

Početkom ovog stoljeća, broj korisnika mobilnih telefona izjednačio se s brojem korisnika fiksnih telekomunikacijskih mreža. S pojavom treće, tzv. multimedijalne generacije mobilnih telefona, taj je broj porastao i to u korist pametnih telefona bez kojih se danas život ne može zamisliti.