Dobar online marketing može biti ključ uspjeha

Internet je danas svima omogućio uspjeh na tržištu. Bilo da prodajte određeni proizvod ili nudite određene usluge, uz dobar online marketing, možete doći do potencijalno velikog broja kupaca. I to ne moraju biti samo kupci iz vašeg grada ili države. Imate li dobar proizvod ili usluge i ako to putem internetskog marketinga znate dobro predstaviti, lako je moguće da ćete pronaći kupce na drugom kraju svijeta.

Predstaviti se možete samo putem obične web stranice, ali isto tako možete izraditi i web trgovinu putem koje ćete ponuditi svoje usluge. 

Online marketing

Internet je danas svima omogućio uspjeh na tržištu.

Općenito o oglašavanju putem interneta

Online marketing se može definirati kao korištenje svih dostupnih alata i strategija za oglašavanje proizvoda ili usluga putem interneta. Za razliku od klasičnog marketinga, on uključuje brojne strategije i puno više različitih kanala koji se mogu iskoristiti da bi se došlo do potencijalnih kupaca. 

Klasični marketing uglavnom se bazira na oglašavanju putem TV-a, radija, plakata i sl. Online marketing je najpoznatiji po ciljanom oglašavanju i u tome leži njegova najveća vrijednost.

Ciljano oglašavanje za bolje rezultate

Za ciljano oglašavanje ste možda već i čuli, ali niste ga puno istraživali. No, ako ste često na internetu, zasigurno ste ga zamijetili, ionako možda toga niste niti bili svjesni. Ciljano oglašavanje kao glavni element online marketinga temelji se na tome da brojne web stranice, ponajviše tražilice, prikupljaju podatke o vašem pretraživanju i vašim interesima. A nakon toga, brojne reklame koje ćete vidjeti na drugim web stranicama odnosit će se upravo na ono za što ste pokazali interes, tj. ono što ste u nekom trenutku pretraživali.

Izrada web trgovine

Smatrate li da imate odličan proizvod ili uslugu koji bi mogli biti zanimljivi velikom broju korisnika, izrada web trgovine je odličan početak.

Primjerice, ako želite kupiti komodu za dnevni boravak i to upišite u tražilicu, očekujte da ćete posjetom brojnim stranicama koje prikazuju reklame biti izloženi upravo reklamama za komode.

Iskoristite online marketing za promociju

Imate li neki proizvod ili uslugu koju nudite klasičnim putem, svakako se isplati iskoristiti online marketing i probati doći do još većeg broja kupaca. A kako biste to mogli postići, možete izraditi običnu web stranicu putem koje ćete se predstaviti, ali još bolja mogućnost je i izrada web trgovine kako biste odmah mogli svoj proizvod ili uslugu prodati. Taj dio možete napraviti sami, no ako niste sigurni kako to kvalitetno napraviti, bolje taj posao prepustiti profesionalcima. Danas postoje brojne tvrtke koje vam mogu ponuditi izradu web trgovine ili web stranice po pristupačnim cijenama.

Korištenje različitih online kanala za promociju

Kada se govori o online marketingu, postoje brojni kanali koje možete iskoristiti za promociju svog proizvoda. Neki od popularnijih su:

  • Affiliate marketing – temelji se na dijeljenju profita, odnosno dat ćete nekome dio profita od prodaje kao nagradu za to što je reklamirao vaš proizvod ili uslugu i što je zbog toga netko kupio vaš proizvod ili usluge.
  • Content marketing – ovdje je riječ o objavljivanju sadržaja na web stranici kako bi se privukli novi posjetitelji i kako bi ih se navelo na kupnju određenog proizvoda ili usluge.
  • E-mail marketing – smatra se jednim od najstarijih tipova oglašavanja i sastoji se od slanja ponuda putem emaila brojnim korisnicima.
  • PPC oglašavanje – riječ je o plaćanju oglašavanja po kliku, koji može, ali i ne mora dovesti do krajnjeg cilja – prodaje proizvoda ili usluge.

Za postizanje najboljih ciljeva, preporučuje se da koristitieviše različitih kanala kako biste doprijeli do većeg broja korisnika i kako biste neke od njih pretvorili u kupce.

Izrada web trgovine

Sama izrada web trgovine je složen proces jer moraju biti zadovoljeni svi kriteriji kako bi ta trgovina bila zanimljiva potencijalnim kupcima.

Izrada web trgovine kao odličan početak

Smatrate li da imate odličan proizvod ili uslugu koji bi mogli biti zanimljivi velikom broju korisnika, izrada web trgovine je odličan početak. Putem nje, potencijalnim kupcima možete objasniti prednosti korištenja tih proizvoda ili usluga, a ujedno im i dajete mogućnost da vrlo jednostavno obave kupnju. Sama izrada web trgovine je složen proces jer moraju biti zadovoljeni svi kriteriji kako bi ta trgovina bila zanimljiva potencijalnim kupcima.

Prije svega, mora imati atraktivan, ali ujedno i jednostavan dizajn za navigaciju po stranici. Osim toga, budući da je riječ o web trgovini, morat će imati odlično riješen dio vezan uz interakciju korisnika, tj. slanje njihovih podataka prema vama. Budući da je riječ o vrlo osjetljivim podacima, morate korisnicima ponuditi određenu razinu sigurnosti, kako bi imali povjerenje u vašu web trgovinu. Stoga izrada web trgovine mora uključivati i ugrađivanje nekog sigurnosnog rješenja, poput SSL certifkata. Tek kada su zadovoljeni svi kriteriji, postavite web trgovinu na neki hosting i krenite s njezinim oglašavanjem putem brojnih kanala koje možete koristiti na internetu.