Desktop kompjuter je najbolji odabir za gaming

U posljednjih nekoliko godina laptopi dobivaju sve više pažnje kod korisnika, no i dalje je desktop kompjuter najbolje i najisplativije rješenje za gaming te druge zahtjevne stvari. Zbog mogućnosti postavljanja većih performansi, specifikacije PC-a su znatno snažnije od laptopa i sve zadatke mogu obavljati u potpunosti fluidno. Kroz ovaj tekst uputiti ćemo vas u odabir kompjutera i na koje komponente morate obratiti pažnju.

Kućište i matična ploča

Osnovne stvari koje sadrži svaki desktop kompjuter su kućište i matična ploča. Kućište je doma za sve dijelove računala, a matična je osnova za njihovo povezivanje i mogućnost rada. Iako predstavljaju glavne stvari koje morate kupiti, najbolje ih je birati posljednje, jer ćete tako znati da matična odgovara za sve komponente koje ste odabrali i nećete se ograničavati prilikom odabira.


U posljednjih nekoliko godina laptopi dobivaju sve više pažnje kod korisnika, no i dalje je desktop kompjuter najbolje i najisplativije rješenje za gaming te druge zahtjevne stvari.

 Ista stvar je i s kućištem, koje zbog veličine mora biti birano posljednje, da biste bili sigurni da će sve komponente stati u njega.  Uz kućište morate kupiti i neke druge komponente, poput mrežne kartice i hlađenja.

Procesor računala

Procesor možemo nazvati mozgom računala koji je zadužen za brzu obradu podataka. Svako desktop računalo mora imati procesor i bez njega je nemoguć rad. Njegova zadaća je obrada svih podataka u računalu, a o brzini računala ovisi koliko ima jezgri i kolika je snaga svake jezgre. Imajte na umu da birate što više jezgri, jer će se tako obavljati raspodjela posla i računalo će raditi brže. 

Grafička kartica

Kao što je procesor zadužen za podatke, tako je grafička kartica zadužena za prikaz svih grafika na računalu. Ona je ujedno jedna od najvažnijih komponenti kada je u pitanju gaming desktop kompjuter, ako planirate igrati igrice koje su grafički zahtjevne. Kod grafičke kartice pažnju morate obratiti na više raznih stvari, a jedna od najvažnijih je količina njene memorije, koja se izražava u gigabajtima. Što ima više gigabajta, grafička će moći kvalitetnije obrađivati podatke u sliku, no nemojte zaboraviti da važnost igra i koliko se dobro hladi te kakav joj je procesor.


Zbog mogućnosti postavljanja većih performansi, specifikacije PC-a su znatno snažnije od laptopa i sve zadatke mogu obavljati u potpunosti fluidno.

Radna memorija kompjutera

Desktop kompjuter mora biti opremljen dovoljnom količinom radne memorije, koja je zaslužena da nesmetano možete odrađivati više zadataka. Ovisno o tome koliko gigabajta imate na raspolaganju, ovisi koliko zahtjevnih zadataka računalo može odrađivati. 

Najlakše ćemo stvar objasniti primjerom. Ako na računalu imate malo RAM-a, moći ćete u isto vrijeme imati otvoren Chrome i Photoshop, te će se već osjetiti lagano blokiranje. S druge strane, ako na računalu imate puno radne memorije, tada ćete u isto vrijeme moći imati otvoreno nekoliko zahtjevnih programa ili čak i igrica. 

Monitor, zvučnici, tipkovnica i miš

Dok laptop dolazi kao gotov proizvod, za desktop kompjuter je potrebno kupiti i neke druge dijelove. Najvažniji su:

  • Monitor
  • Tipkovnica
  • Miš
  • Zvučnici
  • Mikrofon
  • Kamera

Svi ovi dijelovi u današnje vrijeme su neophodni za nesmetano korištenje računala i obavljanje svih potrebnih zadataka. Ovisno o vašim potrebama, birajte one koje smatrate najboljima.

Hard disk

Komponenta koja je zadužena za pohranu podataka naziva se hard disk ili skraćeno HDD. Kod njegove kupnje pozornost morate obratiti na kapacitet i brzinu ispisa podataka. Jedina stvar koja je njegov zadatak je primanje i prikazivanje svih podataka koji se nalaze na računalu, pa čak i Windowsa ili nekog drugog operativnog sustava. Imajte na umu da je HDD u današnje vrijeme pomalo zastarjela opcija i sve više ljudi bira noviju generaciju komponenti za pohranu podataka.


SSD diskovi će puno brže učitavati programe i podatke, a ujedno i sam sustav računala, što doprinosi bržem radu.

SSD diskovi

Hard disk je zastarjela opcija jer je spor u radu i ujedno mu je vijek trajanja znatno kraći. Upravo zbog toga su SSD diskovi u kratko vrijeme postali glavna komponenta za pohranu podataka na računalima. Glavne prednosti u odnosu na tvrdi disk su:

  • Brz rad računala
  • Brzina prijenosa podataka
  • Dulji vijek trajanja komponente

Primjerice, ako ste do sada u računalu imali klasični HDD te ste primijetili da ono polako počinje blokirati, tada možete njegovom zamjenom poboljšati rad računala. SSD diskovi će puno brže učitavati programe i podatke, a ujedno i sam sustav računala, što doprinosi bržem radu.

Prilikom kupnje kompjutera morate imati na umu da sve komponente budu u određenom rangu, kako bi cjelina kvalitetno radila. To znači da ne možete birati jednu komponentu koja je najbolja na tržištu, a drugu koja je u srednjem rangu, jer se neće moći iskorištavati njihov potencijal. SSD diskovi su neovisni o drugim komponentama i njihova jedina zadaća je pohrana podataka.